Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko upozorio je kako političari u BiH svjesno produbljuju krizu računajući da će im to donijeti više glasova na izborima.

Inzko je ovakvu ocjenu iznio tijekom susreta koje je u Washingtonu od početka ovog tjedna imao s dužnosnicima američke administracije uoči podnošenja redovitog izvješća o stanu u BiH, kojega će 8. svibnja podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, priopćeno je u četvrtak iz njegova ureda u Sarajevu (OHR), prenosi Hina.

Inzko je o trenutačnom stanju u BiH razgovarao s posebnom savjetnicom potpredsjednika SAD-a Michaela Pencea za Europu i Rusiju Laurom Cowan te s vršiteljem dužnosti zamjenika pomoćnika državnog tajnika Matthewom Palmerom.

Visoki predstavnik istaknuo je važnost angažmana EU i SAD kako bi pomogli političarima u BiH da dođu do rješenja za provedbu odluke Ustavnog suda BiH kojom je naložena izmjena odredbi izbornog zakona vezanih za način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

O tim izmjenama čelnici bošnjačkih i hrvatskih politilkih stranaka pregovaraju mjesecima i ovo pitanje i dalje nije rješeno iako će izbori biti raspisani idućeg tjedna, a provedeni najvjerojatnije 7. listopada. Inzko je na stajalištu kako je ovo pitanje "ključni politički prioritet za domaće aktere".

"Opći izbori u listopadu kao i njihovi rezultati, moraju biti provedeni u najboljem redu i bez ometanja kako se BiH ne bi suočila s daljnjim kašnjenjima kada su u pitanju prijeko potrebne reforme", kazao je Inzko.

Visoki predstavnik je pritom upozorio na negativnu retoriku koja "dodatno truje i otežava ionako napetu predizbornu atmosferu".

“U nedostatku iskrene želje da se bave pitanjima koja su od istinskog značaja za svakodnevni život građana, političari siju razdor i koriste štetnu retoriku u nastojanju da dobiju poene u predizbornoj kampanji. Potrebe građana su svima poznate. Oni žele bolji život, ekonomski prosperitet i da im djeca ostanu raditi u BiH", kazao je Inzko.

Bljesak.info