Policija se sinoć ponovno oglasila o dvojici nigerijskih studenata koji su došli na stolnotenisko natjecanje u Pulu, a završili u BiH pa za protjerivanje optužili hrvatsku policiju.

U ime policije nove informacije, ali i sumnje na račun namjera Nigerijaca, kada je riječ o njihovom dolasku u Hrvatsku, u Dnevniku Nove TV iznio je načelnik MUP-ove Uprave za granicu Zoran Ničeno.

“Oštro odbacujemo njihove navode kako su 17. ovog mjeseca bili zatečeni negdje u Zagrebu, izvučeni iz tramvaja, zbog nerazumijevanja jezika ili ne znam čega bili prebačeni u Bosnu”, prvo je iznio Ničeno.

Kako je dodao, način na koji su došli do BiH još se istražuje. No u Bosni su im, tvrdi načelnik Ničeno, ponudili povratak u Nigeriju.

“Koji su oni odbili i prema našim saznanjima oni se žele vratiti u Hrvatsku da bi podnijeli zahtjev za azil u Hrvatskoj. Istražuju se mogućnosti njihova kontakta s krijumčarima. Postoje neka saznanja koja imamo”, opisao je.

Policija je, kako je kazao, obavila razgovor s organizatorima natjecanja na kojem su Nigerijci sudjelovali u Puli kao stolnotenisači.

“Indikativno je da nisu imali reket, izgubili su sve mečeve koje su igrali, bili su neuobičajeno slabi za natjecatelje kakvima su se predstavljali da su u Hrvatsku došli”, kazao je Ničeno za Novu TV.

Dvojica mladića identificirana su kao Eboh Kenneth Chinedu i Uchenna Alexandro Abia, a identitet im je utvrđen tijekom ispitivanja koje je provedeno u područnom uredu Službe za poslove sa strancima u Bihaću. Ravnatelj te službe Slobodan Ujić je kazao kako su oni tijekom ispitivanja izrazili želju da se vrate u Hrvatsku i nastave put ka Nigeriji.

Prijatelj im poslao putovnice?

Kako je jučer javio reporter N1, oni su dali iskaz Službi za poslove sa strancima u kojem su ponovili ranije tvrdnje, a njihov identitet je potvrđen putovnicama koje je poštom poslao njihov prijatelj u Veliku Kladušu.

Putovnice je prijatelj, kaže Ujić, pronašao u hostelu u Zagrebu. Izrazili su želju da se vrate u Hrvatsku jer im je nestao novac koji su imali sa sobom, ali se i žele vratiti u svoju zemlju.

Direktor službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić potvrdio je za N1 da je nigerijskim studentima putovnice naknadno poslao njihov prijatelj iz Zagreba.

Hrvatska policija, s druge strane, u ranijem je opširnom očitovanju o Nigerijcima tvrdila da su se oni 18. studenoga, dan nakon što su navodno uhićeni, sami uredno odjavili iz hostela u Zagrebu i otišli.

“Dakle, kao potpuno netočnu odbacujemo iznijetu tvrdnju da su im dokumenti ostali u hostelu i da su policijski službenici PU zagrebačke postupali prema njima. Ističemo kontradiktornost u iznijetim izjavama prema kojima su policijski službenici 17. studenog ove godine navodno postupali prema njima, a činjenica je da su se 18. studenog (dakle, dan kasnije!) uredno odjavili iz hostela u Zagrebu. Policija nije evidentirala njihov legalan izlazak iz RH niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom”, poručili su iz MUP-a.