Najmanje osam radnika iz Hrvatske, Srbije i Njemačke, zaposlenih u njemačkoj tvrtki “IMR Hamburg GmbH” u Južnoafričkoj Republici, ozlijeđeno je nedaleko od Pretorije kada su na njih metalnim šipkama i ostalim hladnim naoruženjem nasrnule kolega iz Afrike sa njihovim sunarodnjacima.

Kako je potvrđeno Fenix-magazinu, oko 500 tinjak Južnoafrikanaca nasrnulo je na radnike iz Europe i Japana smještene u kampu gradilišta. Među napadnutima je bilo i dvadesetak radnike njemačke tvrtke IMR Hamburg, za koju rade hrvatski, srpski i njemački radnici te japanske tvrtke Mitsubishi Hitachi (MHPS). Oni su svi zajedno zajedno radili na gradilištu termoelektrane s kojeg je otpušteno više desetaka lokalnih radnika.

Njemačka tvrtka IMR Hamburg, u vlasništvu Hrvata Dragana Čarapine, ima oko 400 radnika u Južnoafričkoj Republici koji rade na izgradnji termoelektrane Kusile nedaleko od Pretorije. Najveći broj IMR-ovih radnika dolazi iz Hrvatske i Njemačke te pedesetak iz Srbije.

Prema izvorima iz IMR-a, u kampu je napadnuto 20-tak njihovih radnika od kojih je njih petero teže a četvero lakše ozlijeđeno, dok su ostali prošli sa manjim povredama od zadobivenih udaraca i kamenja.

-Pobunjenim lokalnim radnicima, koji su dobili otkaz, priključili su se njihovi sunarodnjaci. Svi oni zajedno su napali radnike iz Europe i Japana. Udarali su ih metalnim šipkama i drugim predmetima. Srećom, brzom intervencijom policije spriječen je još teži incident pa i moguća tragedija, jer su se bijeli radnici zaključali u kontejnere koje su napadači pokušavali zapaliti. Bilo je i pucnjave a policija i vojska su u spašavanju radnika iz Europe i Japana upotrijebila dugo naoružanje, kaže Fenixov izvor iz Hamburga.

Vlasnik njemačke tvrtke IMR Hamburg Dragan Čarapina u izjavi za Kurir je izjavio: -Po nalogu japanske tvrtke “Mitsubishi Hitachi ” s kojom imamo ugovor, morali smo, zbog uštede, otpustiti jedan broj lokalnih radnika koji su radili za naše podizvođače. Bili su na gradilištu zajedno s našim radnicima iz Srbije, Hrvatske i Njemačke kad im je priopćeno da su otpušteni. Zgrabili su metalne šipke i počeli udarati kolege. Njihov sindikat je dosta jak i buni se protiv toga da se otpuštaju. Mi ih pet godina nismo uspjeli obučiti  da rade stručne poslove, a svi naši radnici iz Europe su kvalificirani zavarivači i inženjeri. Intervenirali su i vojska i policija, bilo je i pucnjave. Teže su ozlijeđena dvojica Srba i jedan Hrvat – kazao je Čarapina u izjavi za  Kurir.

Fenix-magazin/IM/Kurir