Smije li policajac “zadirati” u tuđu privatnost, odnosno ulaziti nepozvan, ali po zadatku, na privatni posjed iako mu nitko od ukućana ne otvara? Čini se da smije. I pritom je itekako svjestan rizika kojem se izlaže jer dvorišta često čuvaju psi, a o opasnostima koje se kriju svjedoče i postavljeni natpisi na ogradama “pazi, oštar pas”.

Upravo jedan takav neugodan susret policajca s kućnim ljubimcem zabilježen je 5. kolovoza oko 11 sati, kada se policajac zaputio na jednu adresu u Samoboru kako bi po nalogu suda utvrdio prebivalište Denija M. H. (33). Nakon što je pritisnuo zvono na ogradi, a nitko nije otvarao, ušao je kroz otključana vrata u dvorište kuće i pozvonio na vrata kuće.

No, iznenada se na njega zatrčao Tito, četiri godine stara bijela argentinska doga, koja ga je ugrizla za desnu potkoljenicu. Policajac je završio na podu, gdje ga je pas ugrizao i za lijevo stopalo te držao čvrsto. Ne bi li spriječio daljnje ugrize, psa je poprskao sprejem suzavcem, a kako Tito nije popuštao ugriz, policajac ga je udario palicom, piše Jutarnji list. 

Zbog teških ozljeda glave pas je odustao od daljnje obrane teritorija, a policajac je pobjegao te je, s obzirom na lakše ozljede, potražio pomoć u DZ-u Zaprešić. O događaju je samoborska policija izvijestila Državni inspektorat. Veterinarski inspektori su odmah izašli na teren te provjerili svu dokumentaciju za psa koja je bila uredna. Porazgovarali su i s ugrizenim policajcem, koji im je rekao:

“Ušao sam u dvorište zbog službene dužnosti. Nikoga nije bilo na adresi od stanara. Psa nisam vidio ni čuo kad sam ušao u dvorište koje je bilo ograđeno. Nije bio vezan i odnekud se stvorio. Ugrizao me za nogu. Na ulazu u dvorište bila je oznaka koja upozorava na psa”. Vlasnik psa ogorčen je postupanjem policije, za koju tvrdi da je neovlašteno ušla u njegov posjed.

"Pas je pet dana bio vidno potresen. Uvijek kad me vidi skoči na stolac i ja ga zagrlim, a tog dana kad sam ga zagrlio, lice mi se zacrvenilo. Bila je to reakcija na suzavac kojim je policajac poprskao Tita i potom ga izmlatio palicom. Doista ne razumijem zašto policajac nije ostavio obavijest kad je vidio da nikoga nema kući. Razgovarao sam s načelnikom PP Samobor koji je bio susretljiv, ugodan i shvatio je problem. Ulazak na privatni posjed i premlaćivanje životinje su za prekršajnu i kaznenu odgovornost", kaže Deni M. H.

Poslali smo PU zagrebačkoj upit o eventualnom prekoračenju ovlasti, ali odgovor nismo dobili.