- Iz maksimirske šume širi se čudan miris, peče za oči - dobila je policija poziv u subotu predvečer. Preko puta derbi je ulazio u samu završnicu, 15 tisuća navijača svjedočilo je trijumfu modrih koji je, međutim, netko planirao uništiti. Policija je odgovorila na poziv i na terenu pronašla - dron sa ostacima suzavca! Bespilotna letjelica "zapela" je u rasadniku Fakulteta šumarstva.

- Sinoć oko 18.30 sati u Prilazu Slave Raškaj na Fakultetu šumarstva na tlu je pronađena bespilotna letjelica. Okolnosti ovog događaja se utvrđuju, ali za sada to ne povezujemo sa utakmicom Dinama i Hajduka u Maksimiru – rečeno je Jutarnjem listu iz zagrebačke policije čime su potvrđena saznanja ovoga lista kako je u trenutku derbija u blizini Maksimira bio aktiviran suzavac.

Policijski standard kako se okolnosti još utvrđuju moramo razumjeti, a još više i napomenu kako se do kraja istrage ne smije prejudicrati ni krivac ni namjera. No, doista nije teško zbrojiti dva i dva kada u vrijeme derbija nađeš u drvetu dron sa suzavcem.

Da, upravo je drvo spasilo 15 tisuća navijača, derbi, ali i obraz hrvatskog nogometa. Anonimni pilot, naime, izgleda ne zna manevrirati daljinskim pa je dron zabio u krošnju drveta. Letjelica je pala i suzavac "zamirisao" Maksimirom. Kakve bi posljedice bile da je ovaj bio precizniji i da je dron doista uletio na stadion između sjeverne i istočne tribine srećom možemo samo nagađati. Nagađaju i svi koji sa derbijem i nogometom imaju ikakve veze pa se tako može čuti sa raznih strana raznih i tumačenja te "krivaca".

Prvi je onaj koji upire prstom u frakcije BBB-a koje su opozicija aktualnoj vlasti u Dinamu. Dobra igra, rezultat i nova generacija navijača koja je počela dolaziti na stadion radi nogometa naravno da im daju motiv jer je to slika koja ruši njihovu temeljnu politiku. Kao drugu opciju sugerira se da je to sigurno maslo Torcide. Ne bi im bilo prvi put da se koriste suzavcima, piše Jutarnji list.

- Očekujem od policije da nakon očevida i potrebnih vještačenja izvjesti javnost o čemu se radi i da provede kriminalističko istraživanje o pozadini cijelog slučaja - komentirao je Krešimir Antolić, Dinamov direktor sigurnosti koji je potvrdio informaciju da je tijekom utakmice nedaleko stadiona pronađen dron sa suzavcem

- Zajedno s policijom ćemo i dalje raditi na sigurnosti i poduzimati sve potrebno da se naši navijači na stadionu osjećaju potpuno sigurno i bezbrižno da uživaju u igri i pobjedama Dinama – poručio je šef za sigurnost modrih ograđujući se od ikakvih nagađanja čiji li je to bio scenarij.

Nećemo ni mi nagađati jer bila to smišljena akcija ili tek nezrela igra pubertetlija riječ je o suludom pokušaju koji je mogao tko zna kako završiti. Srećom završio je u drvetu i na tome trebaju ovom gore zahvaliti i u Dinamu i u Hajduku i njihovi navijači svih frakcija.

Suzavac oblijepili trakom i upravljali na daljinu

Dron je bespilotna letjelica kojom se može upravljati na daljinu ili putem unaprijed programiranog plana leta. Najčešće se upotrebljava u vojne svrhe, ali razvojem tehnologije postale su dostupne širim masama. Dron koji je pronađen u blizini stadiona Maksimir je upravo ta jeftinija varijanta čija je cijena oko 300 eura. Imao je četiri rotora koji su mu trebali dati stabilnost, a suzavac je pričvršćen trakom za ljepljenje koja se istopila nakon aktivacije suzavca. Spomenutim dronom se upravljalo na daljinu. Stručnjaci tvrde kako je osnovni radijus signala za upravljanje dronom oko 300 metara ali uz određene preinake on može biti i 2 kilometra.