Problematika nekontrolirane sječe šume na području općine Prozor – Rama poznata je dobro svim građanima ove općine. Prepoznat je i glavni uzrok problematike – nepostojanje zakona o šumama na nivou FBiH i na nivou Hercegovačko – neretvanskog kantona. Prikupljeni potpisi poslat će se na Parlament FBiH i Skupštinu HNŽ.

Građani općine Prozor-Rama i Općina Prozor-Rama zajedno s Aarhus centrom u BiH pokreću inicijativu o donošenju Zakona o šumama, uz slogan „ŠUME PROZOR – RAME NISU SAME“.

Potpisivanje inicijative održava se danas, 10.04.2023. i sutra, 11.04.2023. ispred zgrade Općine Prozor Rama s početkom u 10h.

Šume na području općine Prozor-Rama smatramo značajno degradiranim jer ne postoji Zakon o šumama Federacije BiH kao ni kantonalni Zakon o šumama. Aktualna situacija  u kojoj dominira nered i bezakonje u gospodarenju šumama na području Hercegovačko neretvanskog kantona može se riješiti jedino zaustavljanjem nelegalnih sječa i krađe šuma na području cijele županije, a posebno na području općine Prozor-Rama i sankcioniranjem odgovornih za izvršene krađe šuma i za nečuvanje šuma od strane odgovornih institucija i pojedinaca.

Donošenje Zakona o šumama HNŽ koji bi regulirao ovu oblast je mjera o važnosti koju nije potrebno posebno obrazlagati. Gospodarenje šumama se mora temeljiti na načelima šumarske znanosti i zakonskim propisima, što na području ovog Kantona nije slučaj. Obnova šume mora se vršiti na zakonitostima prirodne obnove i pošumljavanja.

Nažalost, na prostoru općine Prozor- Rama i na području mjesne zajednice Orašac, šuma se nemilice eksploatira i nitko za takvo što ne snosi odgovornost jer ne postoji zakon koji bi ovo pitanje regulirao. Pri tome vrijedi napomenuti da općina Prozor-Rama raspolaže s oko 47,7 tisuća hektara ukupnih površina i spada među tri najveće općine u HNŽ-u.

 ZAKON NAM JE NUŽAN ZA SPAS  PREOSTALE ŠUME, ZA OBNAVLJANJE UNIŠTENE ŠUME I ZA OMOGUĆAVANJE NORMALNOG ŽIVOTA NAŠIH ŽITELJA KOJI SE POKUŠAVAJU IZBORITI SA TEŠKIM KRIMINALNOM U OVOJ OBLASTI.

Aaarhus centar u BiH