Zajednički stožer OS BiH ovim putem želi upoznati javnost da su istražni organi MO BiH i OS BiH identificirali te pokrenuli postupak za utvrđivanje disciplinske i kaznene odgovornosti pripadnika Oružanih snaga BiH sa sporne video snimke koja ovih dana kruži internetskim portalima i društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini.

Naime, nekoliko pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine snimljeno je kako se u službenim uniformama zabavljaju uz pjesmu “Ne volim te, Alija”.

"Pripadnici Oružanih snaga BiH koji se nalaze na spornom videu grubo su povrijedili Zakon o službi i Etički kodeks ponašanja profesionalnih vojnih osoba u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, a koji utvrđuju osnovne etičke i profesionalne standarde ponašanja kojih su se dužni pridržavati sve vojne osobe na službi u MO BiH i OS BiH", stoji u priopćenju Oružanih snaga BiH.

Navode kako je riječ o težoj povredi vojne discipline kojom je nanesena ogromna štetu ugledu MO BiH i OS BiH. Također će biti ispitano postoje li i elementi kaznene odgovornosti koji se odnose na izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

"Oružane snage BiH će poduzeti sve neophodne mjere za sankcioniranje svih odgovornih profesionalnih vojnih osoba te dodatno pojačati kontrolu i nadzor za poštivanje svih elemenata vojne discipline u svim jedinicama i komandama OS BiH a u cilju sprječavanja bilo kakvog nepoštivanja Zakona o službi, Etičkog kodeksa i ostalih zakonskih regulativa i propisanih procedura koje mora poštivati svaka profesionalno vojna osoba bez obzira na čin i poziciju", navodi se u priopćenju.

Načelnik Zajedničkog stožera OS BiH organizirat će sastanak s najodgovornijim u lancu zapovijedanja u OS BiH te će svi biti upoznati s mjerama i radnjama koje će biti poduzete u cilju sprečavanja ovakvih i sličnih događanja, prenosi Klix