Lider militantne grupe 'Islamska država' pojavio se prvi put nakon pet godina u videu kojeg je objavila ta ekstremistička organizacija.

Video pokazuje Abu Bakr al-Baghdadija s gustom prosijedom bradom, koji odjeven u crnu haljinu, s prslukom sjedi na podu, a pored njega je kalašnjikov.

To je njegovo prvo pojavljivanje otkako je 2014. održao propovijed u džamiji al-Nuri u iračkom gradu Mosulu, prenosi agencija AP.

Al-Baghdadi je u najnovijem videu potvrdio poraz u borbi za Baghouz, posljednje uporište militanata u Siriji, te je govorio o terorističkim napadima na Šri Lanki gdje je ubijeno više od 250 osoba.
 

Nije poznat datum kada je video snimljen, ali osoba koja je predstavljena kao al-Baghdadi izjavljuje da ''je sada završena bitka za Baghouz'' govoreći o posljednjem utočištu ultraradikalne skupine na istoku Sirije koje je palo 23. ožujka.

Muškarac koji sjedi prekriženih nogu izjavljuje ''da će se Islamska država osvetiti'' u ime svojih ubijenih članova i da će borba sa Zapadom biti ''duga''.

On se u videu obraća trojici muškaraca čija su lica zamagljena i obećava druge akcije IS ''nakon ove bitke''.

Video je objavila medijska mreža Islamske države al-Furqan.

Zadnja poruka koja se pripisuje al-Baghdadiju je audio snimka objavljena u kolovozu 2018.

Šef džihadista se prvi puta pojavio u javnosti 2014. u Mosulu, na sjeveru Iraka, gdje je proglasio kalifat Islamske države.

Stručnjaci drže da se najtraženiji čovjek na svijetu skriva u sirijskoj pustinji. Sjedinjene Države nude 25 milijuna dolara za uhićenje al-Baghdadija.