Poštovane Ramljanke i Ramljaci sve Vas srdačno pozdravljam.

Vidim da su neki krivo razumjeli i krivo protumačili onu moju poruku upućenu potomcima iseljenih Ramljaka, pa evo da pokušam objasniti jer dužan sam pojašnjenje.

Tko je pozorno čitao sve mu je jasno, a tko je to učinio samo površno evo pokušat ću objasniti. Neki me optužuju da sam osuđivao one koji su morali trbuhom za kruhom, a istina je sasvim drukčija.
Rekao sam i opet isto ponavljam, svi oni koji su iz bilo kojih razloga otišli iz Rame, dobro nam došli, čak i oni koji su izdali Ramu i pobjegli, opraštamo Vam, dobro nam došli!
Ali, samo za one koji u Ramu dolaze s lošim namjerama, koji rade protiv Rame u bilo čije ime, rekao sam i opet kažem ODLAZITE, idite što dalje od Rame, Rama je mogla bez Vas kad Vas je trebala, može i sada, idite i ne vraćajte se!!!

Povod mojih pisanja je aktualna tema u Rami, promjena nadnevka Dana općine.

Mnogi u Rami misle i vjeruju kako je ideja izmjene Dana općine iz glave drugog čovjeka Rame, mislim po političkoj moći, Esada Dželilovića. Svi koji tako misle u krivu su.
Esad je samo iskoristio trenutak i to će probati politički poentirati. Svi Esadovi predšasnici na toj poziciji su bili protiv aktualnog Dana općine, svi su ga ignorirali u obilježavanju i proslavi, tek po neki bi onako usput, spomenuli kako bi trebalo mijenjati Dan općine i na tome bi stalo.
Početak promjene Dana općine u ovakvom obliku i s ovim predloženim nadnevkom datira još iz 2008. godine kada je vijećnik Devedesetke Ilija Šarčević predložio izmjenu i ponudio alternativu u 11.8., koji je danas aktualan, datum kada se prvi put spominje Prozor.
Morate znati da ta ideja nije niknula u ramskim glavama u Rami već u glavama koje su podrijetlom iz Rame, a žive u Sarajevu i Visokom!
To je ideja iz kuhinje "ŠA-MAR", Šarčević-Markešić, koji su našli sebi slične u Rami koji će to pokrenuti i uz pomoć Muslimana probati izgurati!
Njihov je izum i Rama 1942., i Tvrtko "pod Prozorom u Rami", a izvršitelji su im tih nekoliko ramskih fratara, tih nekolicina vladajućih političara iz Devedesetke koji su prizvod partije koja im je otupila nacionalni osjećaj i svi muslimanski političari u Rami!

ŠAMAR šamara Ramu, šamara ju dušmanski, krvnički, onako kako to samo oni znaju! Šamaraju je što nije po njihovu ćeifu, a tako bi silno željeli!
ŠAMAR je otišao iz Rame, ali ju toliko mrze ovakvu kakva je, da ju na sve moguće i nemoguće načine pokušavaju mijenjati .
No, ako su Ramljaci dosljedni sebi, a vjerujem da jesu, jer su to pokazali kad god je trebalo, onda im džaba sva ta šamaranja, poruka im je odjebite od Rame!

Ja ne sumnjam ni one poštene i Rami vjerne vijećnike iz Devedesetke, niti u dužnosnike iste te Devedesetke, osim u onih nekoliko obavještajno - partijskih likova koji nisu brojni, ali su moćni!?
 

Vjerujem kako će oni odani Rami prepoznati prevaru i spriječiti ju svojim rukama i osloboditi ostale Ramljake potrebe za sprječavanjem na druge načine, možda i ne demokratske, ali ipak načine!?!? Eto to "Izvor" iz kojeg poteče Tvrtko "pod Prozorom u Rami" i koji će se, siguran sam pretvoriti u ponornicu!
A Eso, Eso je samo namirisao da bi mogao tu dobro poentirati i kod svojih pokupiti sve zasluge za eventualnu izmjenu nadnevka Dana općine!
Uostalom, što Esi znači Tvrtko i to vrijeme kada se spominjao Prozor?
Ništa!
Esina obitelj je u to vrijeme živjela na Kosovu i nisu ni znali da postoji tamo neki Prozor, Rama, pa ni Tvrtko, oni su tada pekli halvice!
Ali, ipak se ne smije Esu podcijeniti.
Eso je opasan igrač!
Eso je genetski predodređen da odlučuje o sudbini onih koji ne misle kao on, a poglavito Hrvata!
Pa niste valjda zaboravili da je i u "ona vremena" postojao Esad Dželilović?
Taj Esad Dželilović je uz Mirka Praljka bio najzloglasniji UDBAŠ koji je djelovao u Rami!
Ovaj aktualni Esad Dželilović slučajno se ne zove baš tako, on je unuk onoga Esada Dželilovića!
Mnogi njegovi sunarodnjaci kažu, vidi ga, isti dedo!?
Uostalom, nije jedini taj Esad stariji, bila je puna Rama njemu sličnih po "zadatku", a različitih zanimanja, milicionera, učitelja, nastavnika, šumara i ostalih "deficitarnih zanimanja" koji su morali po zadatku doći u Ramu da malo "discipliniraju" Ramljake!!!
Bilo je tu svega, Srba, Crnogoraca, Šiptara, Jugoslavena pa i pokoji Hrvatić!

Eto, dragi moji Ramljanke i Ramljaci, pamet u glavu i sudbinu u svoje ruke, i ne dozvolimo da nam opet drugi određuju što je nama dobro!!!

Mi smo tu da se u Rami ne obistini ona Matoševa; " O ta uska varoš, o ti uski ljudi, o taj puk što dnevno veći slijepac biva..."!!!

Ivan Filipović

***Stavovi izneseni u kolumni su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav portala Rama-Prozor.info