Kanadski biciklista je iz šestog pokušaja uspio osvojiti najprestižnije svjetsko natjecanje u freeride brdskom biciklizmu, održano prije nekoliko dana.

U blizini Nacionalnog parka Zion, nedaleko od gradića Virgina (Utah, SAD), prošlog tjedna je održano 13. izdanje Red Bull Rampagea, natjecanja u kojem riječ ''ekstremno'' dobiva svoje puno značenje, priopćeno je iz Red Bulla.

Na ovaj najteži ispit vještine na brdskom biciklu dolazi se isključivo putem pozivnice, a ove godine poziv za sudjelovanje dobilo je 19 vrhunskih svjetskih mountain bikera.
 

Pobjeda je pripala 25-godišnjem Kanađaninu Brettu Rheederu, kojemu je ovo bilo šesto sudjelovanje i prva titula. On je, bez obzira na težak pad koji je pretrpio na treningu, uspio odvesti sjajan spust niz zahtjevnu stazu i fenomenalnim trikovima zadiviti suce.

''Ovo je šesti put da se natječem na Red Bull Rampageu. Prve tri godine su bile teške. Nijednom nisam bio u elementu, i trebalo mi je dugo vremena da konačno uđem u konkurenciju za titulu. Osjećaj je nevjerojatan'', rekao je Rheeder.

Drugi je bio Španjolac Andreu Lacondeguy, koji se po treći put popeo na pobjedničko postolje Red Bull Rampagea, dok je lokalni biciklista Ethan Nell u svom tek drugom nastupu na ovom natjecanju ponovio treće mjesto od prošle godine. priopćeno je.

Za Red Bull Rampage je zanimljivo da natjecatelji sami kreiraju staze kojima će voziti. Stoga dva tjedna prije natjecanja borave na lokaciji, gdje neumorno rade na pripremi svojih staza, uz pomoć još dvojice kopača koje imaju pravo povesti. Do samog natjecanja, tek je njih nekoliko uspjelo i u praksi isprobati sve elemente na svojim stazama.

Natjecatelji voze dvije uzbudljive vožnje koje počinju na nadmorskoj visini od 1.100 metara, a završavaju oko 240 metara vertikalnog spusta niže, nakon dvije minute ekstremne vožnje. Tijekom vožnje izvode trikove na skakaonicama koje imaju preko 12 metara pada. Suci ih ocjenjuju na osnovu izbora putanje, tehničkog umijeća i kompleksnosti izvedenih trikova.

Više od 3.000 fanova je pratilo natjecanje uživo na stazi, a prvi put su i gledaoci u svojim domovima imali mogućnost da istraže lokaciju pomoću najnovije tehnologije uvećane stvarnosti, putem 3D modela planine na Red Bull TV aplikaciji, priopćeno je iz Red Bulla.