Njemačko ministarstvo prometa planira dopustiti korištenje žmigavaca i na klasičnim biciklima. Razlog je veliki broj prometnih nesreća, piše Deutsche Welle.

U Njemačkoj biciklist mora rukom dati znak kada skreće. Upravo je u tome problem - posebno kod bicikala s električnim motorom koji jure i do 45 kilometara na sat.

Zato će uskoro žmigavci biti dopušteni na svim tipovima bicikala, i na onima s motorom i na onima bez. Pravilo bi trebalo biti uskoro uvedeno, potvrđuje ministarstvo, ali neće biti obveze korištenja žmigavca. Svatko će moći sam odlučiti želi li ih koristiti ili ne.

Kako pojašnjavaju, posebno pri većim brzinama, podizanje jedne ruke s upravljača bicikla može uzrokovati nestabilnost.

Prema posljednjim dostupnim podacima, u Njemačkoj je 2022. godine život izgubilo 474 biciklista.

Potrebno posebno po mraku

Trenutačno su žmigavci dozvoljeni samo na triciklima ili širokim teretnim biciklima. Dozvoljeni su i na onima koji podsjećaju na rikše, odnosno na biciklima čija je konstrukcija takva da može zakloniti ruku biciklista kada njome daje znak za skretanje.

U Općem njemačkom biciklističkom klubu (ADFC) pozdravljaju novo pravilo. Njihov pravni stručnjak Roland Huhn rekao je da su elektronski pokazivači skretanja daleko uočljiviji od ruke, pogotovo u mraku.

On je dodao da ruke, često pri skretanju, u stvari trebaju biti na kočnici. Huhn kaže da do nesreća najčešće dolazi kada bicikli skreću ulijevo.

Nedavanje znaka košta deset eura

Prema njemačkom zakonu nedavanje znaka za skretanje rukom smatra se prekršajem. Kazna je, doduše, bagatelna - deset eura. Ako dođe do nesreće, za nedavanje znaka rukom plaća se svega 35 eura.

U prodaji ima mnogo varijanti žmigavaca za bicikl, a koštaju od petnaestak eura naviše. Obično se pokazivači smjera skretanja montiraju iza sjedala, a mala kontrolna ploča, koja je s njima povezana, na upravljač.