Uskrs je najveći kršćanski blagdan koji se u našim krajevima tradicionalno slavi s Cvjetnicom, nedjeljom prije Uskrsa koja je uvod u Veliki tjedan te se nosi maslinova grančica na blagoslov. na Veliki četvrtak prisjećamo se posljednje večere, Veliki petak je spomendan Isusove muke, Velika subota je dan tišine i molitve, dok se Uskrs slavi u nedjelju i ponedjeljak.

Prije Uskrsa se boje pisanice i kuha šunka, a na dan Uskrsa nosi hrana na blagoslov. Na Uskrs se djeca obično "tuckaju" jajima, a pobjednik je onaj čije jaje ostaje čitavo. Diljem svijeta postoje takve, ali i znatno neobičnije tradicije za Uskrs:

U Filipinima uskršnja tradicija nalaže samokažnjavanje kao spomen na Isusovu muku - tamo se bičuju te pribijaju na križ kako bi podijelili Isusovu patnju.

U Španjolskoj je tradicionalna Uskrsna povorka koja hoda u procesiji po većim gradovima. Tako se obilježava križni put, a neobična su odijela onih u povorci, koji izgledom podsjećaju na pripadnike ozloglašenog Ku Klax Klana.

U Kini se za Uskrs jaja pripremaju na neobičan način - kuhanje u urinu, najčešće dječjem. To im navodno daje odličnu aromu.

U Latinskoj Americi tradicionalan je lov na pisanice, a djeca su najčešći sudionici igri.

U Argentini se ljudi okupljaju na gradskim ulicama te spontano pjevaju pjesme.

U Meksiku se spaljuje lik Jude koji je izdao Isusa.

U Češkoj i Slovačkoj postoji tradicija bičevanja žena, no ne radi se o pravim bičevima. Time im se navodno daruje dobro zdravlje i plodnost.

U Mađarskoj se žene na uskrsni ponedjeljak na ulicama zalijeva vodom iz kanti, dok one hodaju u tradicionalnim nošnjama.

U Norveškoj se Uskrs ne povezuje s religijom, već kriminalističkim žanrom. Običaj je da se u Velikom tjednu čitaju i gledaju krimići, pa se taj tjedan često naziva i Uskrsni zločin, a čak i TV prikazuje premijere novih krimića.