Sjedinjene Države i saveznici tijekom vikenda su izveli dodatne napade na IS, među kojima i dva u Siriji u kojima je uništeno gotovo 300 vozila te naftno postrojenje, izvijestila je koalicija koja vodi operacije.

U dva subotnja napada na Dajr Az Zavr i Al Hasaku uništena su 283 vozila IS-a i jedno naftno postrojenje koje je zauzeo IS, stoji u priopćenju koalicijskih snaga objavljenom u ponedjeljak. Koalicija je u nedjelju izvela 19 napada na IS u blizini jedanaest iračkih gradova i još 14 u blizini pet sirijskih gradova, stoji u priopćenju.

U četiri napada blizu sirijske Hasake, među ostalim su pogođene tri taktičke jedinice IS-a i četiri zgrade, a u četiri napada blizu iračkoga Ramadija uništene su dvije taktičke jedinice IS-a, improvizirana eksplozivna naprava, borbeni položaji i drugi ciljevi.
 

Podsjetimo, i ruski napadi u zadnjih par dana uglavnom su koncentrirani na ISIS. Odmah nakon što je objavljena istina o ruskom avionu, s brodova u Mediteranu poletjele su rakete prema Raqqi, glavnom gradu IS-a. Rusi su k tome i udvostručili broj borbenih zrakoplova koji sudjeluju u zračnim udarima u Siriji na 69, prenijele su agencije.
 

Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je tako objavilo je snimke napada na ciljeve Islamske dražve u Siriji. U pokrajini Idlib sa dva navođena projektila pogođeni su, kako je objavljeno na njihovom twitter profilu, zapovjedništvo ISIS-a te skladište oružja.
 


Sirijska vojska oslobodila dva strateška naselja

Sirijske vladine snage zauzele su u ponedjeljak uz potporu ruskih zračnih napada dva strateška naselja od Islamske države, objavili su državni mediji i Sirijski opservatorij za ljudska prava. Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da su sirijske snage zauzele naselja Mahin i Havarin u predgrađu većinski kršćanskog grada Al Karjataina, u blizini Palmire. Sirijski državni mediji to su potvrdili.

Mahin se nalazi 20 kilometara od glavne ceste koja povezuje Damask sa sjevernim gradovima uključujući Homs. Islamska država zauzela je 2. studenoga Mahin, tri mjeseca nakon Al Karjataina, koji se nalazi usred trokuta koji čine Homs, Palmira i Damask.

Cameron želi da se Britanija pridruži zračnim udarima u Siriji

Britanski premijer David Cameron izjavio je u ponedjeljak u Parizu da je uvjeren da Britanija treba provoditi zračne udare zajedno s Francuskom i drugim partnerima u Siriji u pokušaju da porazi Islamsku državu.

Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, Cameron je također rekao da je ponudio Francuskoj korištenje britanske zračne baze na Cipru kao i dodatnu pomoć s punjenjem zrakoplova gorivom u zraku.

"Kasnije ovoga tjedna izložit ću u parlamentu našu sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv Islamske države", rekao je Cameron.

"Snažno podupirem akciju koju je predsjednik Hollande poduzeo kako bi izveo zračne udare na Islamsku državu u Siriji i čvrsto sam uvjeren da Britanija treba napraviti isto", kazao je dodajući da je to odluka koju treba donijeti parlament.

Cameron vjeruje da će parlament podržati pokretanje zračnih udara nakon napada u Parizu 13. studenoga u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Britanski premijer također je rekao da će pojačati napore za razmjenu obavještajnih podataka s Francuskom i drugim europskim partnerima.

Hollande je kazao da Francuska planira intenzivirati zračne napade na ciljeve Islamske države, u koje će se od ponedjeljka uključiti i jedini francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle.