Turistički brod na Dunavu u kojem je u srijedu u Budimpešti živote izgubilo najmanje osmero ljudi potopio je ploveći hotel dug 135 metara, objavila je mađarska policija.

Minimalni su izgledi da će netko iz skupine 20 nestalih južnokorejskih turista koji su bili na brodu koji je potonuo u Dunav u Budimpešti biti pronađen živ, objavile su vlasti.
 

Dužnosnici tek trebaju utvrditi zašto je veliki brod Viking Sigyn, dug 135 metara, sa 95 soba, udario u manji turistički brod Sirenu i potopio ga.

Tijekom četvrtka objavljena je i snimka na kojoj se može vidjeti kako poveći kruzer 'Viking Sigyn' udara u 'Sirenu' te prevrće isti. Sve je snimila nadzorna kamera s obližnjeg hotela.

Nesreća se dogodila sinoć oko 22 sata, nakon što su obilne kiše dovele do jakih struja u Dunavu, a brod je potonuo u blizini zgrade mađarskog parlamenta.

Agencija za turističke vožnje brodovima Viking priopćila je da je jedan od njihovih brodova bio umiješan u havariju na Dunavu, u kojoj je poginulo najmanje osmero ljudi, uglavnom putnika iz Južne Koreje.

Brod se nakon sudara sa većim putničkim brodom prevrnuo i potonuo uslijed obilne kiše i jakih struja na Dunavu. Tragedija se dogodila u neposrednoj blizini mosta. Mađarska policija pokrenula je istragu o havariji, a glasnogovornik policije Adrian Pal istiće kako su kapetani oba broda iskusni profesionalci, s dugoodišnjim iskustvom i višegodišnjim radnim stažom u tvrtkama u kojima su zaposleni.
 

Viking u priopćenju navodi da je njihov brod Sigyn bio u blizini mađarskog broda kada je brod potonuo oko 21 sat navečer. Navode kako nitko od putnika i članova posade na njihovu brodu nije ozlijeđen te da surađuju s vlastima.

Prema najnovijim informacijama brod se prevrnuo i potonuo u svega sedam sekundi. U moru vijesti o havariji na Dunavu, zanimljiv je i detalj da se brod Sigyn, agencije Viking, koji se pod zasad nerazjašnjenim okolnostima sudario s potonulim brodom, u utorak navečer vratio iz Vukovara. U nedjelju 26. svibnja u 21.48 sati isplovio je iz Vukovara, a u Budimpeštu je stigao 28. svibnja oko 3 ujutro.