Zemlja se konstantno mijenja. Iako toga nismo svjesni sve dok se ne dogodi potres, tektonske se ploče svake godine pomaknu za nekoliko centimetara.

Raspored kontinenata kakav poznajemo danas počeo se stvarati prije otprilike 180 milijuna godina kada se počeo raspadati superkontinent koji danas nazivamo Pangea.

U časopisu The Conversation, objavili su zanimljivo razmišljanje o tome kako bi Zemlja mogla izgledati u budućnosti. Znanstvenici su uvjereni kako će i u budućnosti doći do stvaranja novog superkontinenta i ponovnog raspadanja na nove kontinente, piše Zimo.co.

Naravno, to se neće dogoditi u našem životnom vijeku. Znanstvenici procjenjuju da će za stvaranje novog superkontinenta biti potrebno nekih 200 do 250 milijuna godina.

No, zanimljivo je vidjeti njihovo predviđanje kako će taj superkontinent izgledati, odnosno što će se dogoditi s postojećim kontinentima?

U videu koji su objavili dali su procjenu – četiri nova superkontinenta.
 

Novopangea, koja bi bila suprotna Pangei. Američki kontinenti sudarili bi se s Antarktikom i onda spojili s Afrikom i Euroazijom. To je ujedno i najizgledniji scenarij.

Druga je mogućnost nastanak Pangee Ultime, superkontinenta koji bi podsjećao na američku krafnu. Atlantski ocean postao bi bazen unutar superkontinenta koji bi okruživao super Tihi ocean.

Aurica podrazumijeva stvaranje potpuno novog oceanskog bazena. Azijski kontinent bi se raspolovio, a u središtu novog kontinenta bila bi Australija. Istočni dio Azije približio bi se Amerikama i tako zatvorio Tihi ocean, dok bi se Europa i Afrika spojile i potom približile Amerikama te tako zatvorile Atlantski ocean.

Amasia pak predviđa potpuno drugačiji razvoj događaja. Postojeći kontinetni krenuli prema sjeveru i zajedno s Arktikom stvarali superkontinent na sjevernom polu Zemlje, piše Zimo.co.

Bez obzira na to kako će u budućnosti Zemlja izgledati, novi raspored kontinenata povlači za sobom niz zanimljivih pitanja. Primjerice, kakva će biti klima na toj novoj Zemlji? Hoće li život preživjeti takve velike tektonske promjene i kako će se prilagoditi? I možda najvažnije, hoće li ljudski rod doživjeti stvaranje novog superkontinenta?