Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je neke detalje o operaciji "Lutka", najopsežnijem ikada procesuiranom predmetu organiziranog kriminala u BiH i regionu. Povod je izricanje prvostupanjskih presuda odnosno kazni zatvora dužih od 100 godina.

„Operativni timovi SIPA i Tužiteljstva BiH, na operaciji "Lutka" počeli su raditi sredinom 2011. godine u najvećoj tajnosti. Cilj je bio otkrivanje i procesuiranje počinitelja najtežih kaznenih djela i nositelja organiziranog kriminala u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i diljem BiH „navodi se u priopćenju Tužiteljstva.

Dodaje se da su osumnjičeni koji su bili meta akcije sačinjavali multietničku zločinačku organizaciju čiji kraci su djelovali u oba bh. entiteta.

U predmetu je radio tim Tužiteljstva BiH zajedno s više desetina policijskih operativaca SIPA-e, Granične policije BiH, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Federalne uprave policije, a asistenciju je pružala i OSA BiH.

Navodi se da su korištene posebne istražne radnje, nadzor i presretanje telekomunikacija.
Tijekom suđenja je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

„Prilikom izvršenja pljački i pokušaja pljački, od čega su dvije izvršene na području Istočnog Sarajeva, a dvije na području Kantona Sarajevo, pripadnici ove zločinačke organizacije često su se koristili odjećom, opremom, maskama i vozilima s oznakama policije, koji asociraju na policijske uniforme i opremu“ navodi također Tužiteljstvo BiH.

Optuženi u ovom predmetu se terete da su kao pripadnici organizirane kriminalne skupine, s jasno podijeljenim zadacima i ulogama, počinili niz teških kaznenih djela radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, kao i teška ubojstva koja su izazvala teške posljedice za sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Kaznena djela za koja se tereti ova organizirana kriminalna skupina izazvala su posljedice na području cijele BiH i susjednih zemalja. Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj je na procesiranju ili izdržavanju kazne u Srbiji.

U ovom predmetu ostvarena je izuzetno dobra suradnja s tužiteljstvima, sudovima i policijom u Republici Srbiji te je rad na ovom predmetu odličan primjer međudržavne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala.

„Optužnica podignuta 2013. godine je obuhvatila 32 osobe, čime je postala najveća optužnica u predmetu organiziranog kriminala ikada procesuirana u pravosuđu na području BiH, pa i regije zapadnog Balkana“ ističe se u priopćenju.

U ovom predmetu rasvjetljeno je ukupno šest godinama nerazjašnjenih ubojstava i pokušaja ubojstava, počinjenih u maniru mafijaških likvidacija, u oružanim zasjedama, tzv. „sačekušama“ ili daljinskim aktiviranjem eksplozivnih naprava na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koje su unijele strah i nesigurnost među građane.

Rasvijetljene su pljačke banki, transporta novca i pošte u ukupnom iznosu većem od 10 milijuna KM.

Među 32 optužena, trojica su bili policijski službenici, pa je ovom akcijom zadan odlučan udarac nezakonitom ponašanju u policijskim strukturama.

Pritisnuti jakim dokazima, neki od optuženih su sporazumno priznali krivnju i osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne.

U ranije okončanim postupcima po sporazumnim priznanjima krivnje ili u izdvojenim postupcima, u okviru predmeta kodnog naziva „Lutka“ već je izrečeno pravomoćno 55 godina zatvora.

„ Akcija kodnog naziva „Lutka“ pokazala je da naša zemlja ima tužiteljstvo i policijske agencije koje su osposobljene za borbu protiv najtežih oblika organiziranog kriminala. Ta borba je intenzivno nastavljena i nakon ovog predmeta s ciljem da se omogući vladavina prava i sigurnost za život svih građana Bosne i Hercegovine“ navodi se dalje.

Akcijom je razbijena najveća zločinačka organizacija u BiH, što se odrazilo na smanjenje broja nerazjašnjenih najtežih kaznenih djela, nakon 2013. godine.

Među kaznenim djelima za koja se između ostalog terete optuženi u predmetu „Lutka“ je teško ubojstvo Vladimira Mačara na Palama, izvršeno u siječnju 2008. godine eksplozivnom napravom montiranom na ranije ukradeno vozilo. Smrtno je stradala još jedna osoba, Milan Vlaškić, a teško ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin koji je od ozljeda preminuo. Ranjeno je više osoba.

U predmetu "Lutka" je i teško ubojstvo Borisa Govedarice, počinjeno u kolovozu 2007. godine kod tržnog centra u Lukavici. Ubojstvo je izvršeno s više od 15 metaka ispaljenih iz automatskog oružja u žrtvu, što je dovelo do trenutne smrti. Ubojstvo se desilo na raskrsnici u prometnoj ulici čime je izazvana velika opasnost za sigurnost građana.

Teško ubojstvo Zorana Goluba izvršeno je u kolovozu 2008. godine u caffe "Sport“ u Istočnom Sarajevu. Na Goluba je iz dvije strojnice automatskog oružja ispaljeno više od 40 metaka, čime je izazvana i velika opasnost po živote svih prisutnih osoba u ugostiteljskom objektu.

Izdvojeni predmet protiv Mladena Ždrale odnosio se na trostruko ubojstvo u naselju Vraca, izvršeno u studenom 2005. godine, kada su ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković i Esad Šenderović, a ranjen Murat Komarica. Ždrale je osuđen pravomoćno za pomaganje u ovom zločinu na 15 godina zatvora, a prema prikupljenim dokazima, izvršitelj ubojstva je Boris Govedarica koji je ubijen 2007. godine u Istočnom Sarajevu.

Dogovor, planiranje i dva pokušaja ubojstva Đorđa Ždrale, počinjena tijekom 2006. godine na području Istočnog Sarajeva, pucanjem iz vatrenog oružja, također je u predmetu "Lutka". Ždrale je prilikom prvog pokušaja ubojstva teško ranjen s više hitaca iz vatrenog oružja.

Krivično djelo u predmetu "Lutka" je i pljačka transporta novca Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 milijuna eura (oko 4,4 milijuna KM), počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu u lipnju 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom.

Također su to i pljačka transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, počinjena u kolovozu 2005. godine na području Han Pijeska presretanjem vozila koje je prevozilo novac, kada je otuđeno oko 1,8 milijuna KM, kao i pokušaj pljačke novca iz Nove banke a.d. Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u studenom 2005. godine, u iznosu od oko 2,2 milijuna KM, kada su zaštitari koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, upotrijebili naoružanje i u razmjeni vatre ranili pljačkaše, nakon čega su pljačkaši pobjegli u pravcu Sarajeva.

Oružana pljačka oko 670.000 KM iz Pošte 2 u Sarajevu, počinjena u lipnju 2009. godine, kada su se počinitelji udaljili kombijem koji su nakon toga zapalili, također je među krivičnim djelima u ovom predmetu.