Prave zimske temperature tek nam stižu, a samim time rast će i potrošnja energenata.

Veliki broj ljudi u Bosni i Hercegovini grije se na drva i pelet, a portal Jabuka.tv odlučio je provjeriti kako se kreću cijene.

Kubni metar iscjepanih drva možete pronaći već od 120 KM, no takvih prodavača je sve manje s obzirom da većina malih dobavljača metar iscjepanih drva prodaje po cijeni od 140 KM.

Većina njih nudi i besplatan prijevoz ako je u pitanju neka razumna udaljenost, a za veće udaljenosti cijena prijevoza dogovora se s dobavljačem. No, kupci će uvijek izabrati dobavljača koji im je bliži zbog brzine dopreme ogrjeva.

Tvrtka Drvosječa d.o.o. iscijepano drvo po paleti bruto dimenzija 1 x 1 x 1 metar s besplatnim prijevozom do kućne adrese nudi za 165 KM, a cijena je ostala nepromijenjena u odnosu na jesen 2023. godine. Kod ovog prodavača vreću iscjepanih drva možete kupiti za 10 KM.

Što se tiče peleta, Drvosječa tonu peleta s besplatnim prijevozom do kućne adrese prodaje po cijeni od 520 KM. Za vreću od 15 kilograma peleta morat ćete izdvojiti 10 KM.

Ostali prodavači peleta na platformi Olx, koji uglavnom nude besplatan prijevoz, pelet po toni prodaju već od 400 KM. Prosječna cijena kreće se oko 440 KM, dok neki tonu peleta prodaju i po cijeni od 500 KM.

I dok se cijena metra iscjepanih drva nije mijenjala, pelet se vratio u neke normalnije okvire nakon što je protekle zime cijena ”podivljala” te se pelet po toni prodavao za čak i 750 KM.