Švicarski alpinist Ueli Steck poginuo je na Mount Everestu, nakon pada u podnožju vrha Nuptse, potvrdili su iz turističkog ureda u Nepalu. Nesreća se dogodila dok se pokušavao aklimatizirati za novu rutu hodanja bez zaliha kisika u boci, piše BBC.

Poznat pod nadimkom ‘Švicarski stroj’, 40-godišnji avanturist osvojio je niz nagrada i bio je poznat po brzim usponima. Njegovo je beživotno tijelo helikopterom prebačeno u Katmandu.

Steck se navodno sam penjao prema Logoru 2, kada se poskliznuo i pao, ali su ga vidjela dva druga alpinista.
 

U srijedu je Steck na svojoj stranici na Facebooku napisao da je imao ‘brzi dan od glavnog kampa do 7.000 metara visine i natrag’ jer je smatrao da je ‘aktivna aklimatizacija najučinkovitiji način privikavanja na visinu’, prenosi Hina.

Ovaj alpinist koji je pomicao granice, dosegao je vrh Mount Everesta bez kisika 2012., a 2015. se popeo na 82 vrha viša od 4.000 metara u 62 dana.

Ueli Steck je postavio nove standarde alpinizma zahvaljujući nizu rekorda koje je postavio na klasičnim rutama. Osim toga, odigrao je važnu ulogu privlačeći mlade ljude kroz fantastične filmove koje je snimio na svojim putovanjima.

Nadimak Švicarska mašina zaslužio je jer je gurao sam sebe preko granica ljudske izdržljivosti. Prije dvije godine dosegao je vrh Eigera u Alpama za samo dva sata i 47 minuta dok su pionirima alpinizma nekad trebali dani za takav uspon.

Stotine penjača u ovo doba godine nalazi se u baznom kampu Mount Everesta pripremajući se na uspon na najviši vrh svijeta, na 8850 metara.

Dosad se na Mount Everest popelo više od 5.000 penjača. Prošle godine to ih je izvelo njih 645 što je rekordni broj dosad za jednu sezonu.