Više od 30 tisuća poduzetnika širom Bosne i Hercegovine traži izmjene Zakona o PDV-u. Plaćanje poreza po naplaćenoj fakturi bi ih, kažu, spasilo.

Ne bi morali dizati kredite zbog izmirenja te obveze prema državi i lakše bi opstali na tržištu. Zato su podržali inicijativu udruženja Kult, koje je tražilo da se prepiše praksa iz 22 zemlje Europske unije. Nju je u skupštinske klupe prenio zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, piše Indikator.ba.

Nada se da će joj parlamentarni put na kraju biti uspješan.

''Hoće li više voditi računa o tome da proračuni budu puni i da se od poduzetnika uzme novac, ili da se otvaraju nova radna mjesta i da se tako pojača proračun, nisam siguran”, naveo je Magazinović, izvještava ATV.

U Udruženju Kult kažu kako je trenutno u BiH drugačija praksa

''Porez na uslugu mora se platiti bez obzira na to je li ona naplaćena. Država ne pita poslodavce da li oni imaju dužnike i imaju li odakle da plate''', kažu u udruženju Kult.

Do desetog u mjesecu novac mora leći na račune. Hoće li poslije toga ostati za plaće, nikoga mnogo ne zanima. Zato su, kažu, pokušali ići u korak s europskim zemljama, uključujući i susjede, Srbiju i Hrvatsku.

''Neminovno je da će BiH kad-tad i morati biti dio ovog sustava, s obzirom na naš proces pridruživanja Europskoj uniji. Zašto to ne bi bilo i ranije, kao što su to uradile i susjedne zemlje'', kaže Ajka Baručić, institut za razvoj mladih Kult.

U zemljama u kojim se primjenjuje, gospodarstveni subjekti mogu birati za koji od dva modela će se opredijeliti. Praksa pokazuje da je šačica onih koji su ostali na starom.

Najsvježiji podaci pokazuju da je dug za PDV u Bosni i Hercegovini dosegao 366 milijuna maraka, iako je uspješnost naplate čak 70 posto.