Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Suada Ramića, zvanog “Bubu”, rođenog 24.05.1966. godine u Bugojnu, nastanjen u Gornjem Vakufu državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, Ramić se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije R BiH tijekom 1992. godine, na području općine Gornji Vakuf/Uskoplje u svojstvu pripadnika Armije BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je tijekom srpnja 1992. godine zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH, zaustavio vozilo ispred zgrade Vatrogasnog doma, te dvije osobe - muškarce Hrvatske nacionalnosti izveo iz automobila, tako što je jednog nasilno izvukao, zatim fizički maltretirao, nakon čega su navedene civile uz konstantno fizičko maltretiranje odveli do ugostiteljskog objekta, u koji je u međuvremenu doveden veći broj hrvatskih civila.

Optuženi se tereti da je zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH, zarobljene civile izveo iz ugostiteljskog objekta i sproveo u bazen koji se nalazio pored objekta, gdje su ih primorali da se u čučećem položaju okrenu zidu bazena, a potom su iz vatrenog oružja pucali prema njima, usljed čega su zrna iz vatrenog oružja udarala u zid bazena iznad njihovih glava. Nakon toga Suad Ramić ih je primorao da plivaju u praznom bazenu pucajući u njihovom pravcu pogađajući dno bazena oko njih, što je kod njih izazvalo jaku duševnu i fizičku bol, te su nakon toga primorani da nose granate na linije fronta, nakon čega su ih zatvorili u podrum kuće.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.