"Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH je nakon višemjesečne istrage koja je provedena u saradnji sa Državnom Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-om RS-a podigao optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića za ratni zločin", priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Orić i Muhić se terete da su tijekom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu komadanta i pripadnika snaga Armije RBiH postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi kako su optuženi tijekom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, počinili ubojstvo trojice zarobljenika srpske nacionalnosti. Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SFRJ. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Tužiteljstvo BiH će u istom krivičnom predmetu uputiti zahtjev Švicarskoj Konfederaciji za izručenje osumnjičene Elfete Veseli, koja je osumnjičena kako je tijekom 1992. godine počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva – ubojstvo maloljetnog dječaka srpske nacionalnosti.