Nakon temeljite istrage, postupajući tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu za ratne zločine nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u Uzdolu, počinjene u rujnu 1993. godine.

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Envera Buze rođenog 12. srpnja 1947. godine u Visokom, državljanina BiH. Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i oficira Armije R BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On se tereti da je u svojstvu zapovjednika Samostalnog bataljuna Prozor Armije R BiH, dana 14.09.1993. godine, osobno zapovjedao i sudjelovao u napadu na selo Uzdol i zaseoke Križe, Zelenike i Raiči, nastanjene civilima hrvatske nacionalnosti, gdje su tijekom napada, na izuzetno surov i svirep način, pripadnici Armije BiH ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo djece, žena, staraca i nepokretnih osoba. Najmlađa žrtva bio je 10-godišnji dječak, a najstarija, starica od 87 godina.

Prema nalazima obdukcije i prikupljenim dokazima, žrtve su ubijane vatrenim oružjem i korištenjem hladnog oružja i oruđa.

Nakon počinjenog zločina u Uzdolu, informacije o masakru objavljene su u medijima, tadašnji specijalni predstavnik UN-a zatražio je od vlasti BiH informaciju o zločinu i istrazi ovog zločina, a o masakru civila je informiran i Vatikan. Optuženi se tereti da je bio prisutan na terenu tijekom provođenja akcije i u neposrednoj blizini mjesta gdje su počinjena ubojstva, kao i da je od organa sigurnosti Armije R BiH dobio informacije o počinjenim zločinima i razmjerama zločina, te ništa nije poduzeo kako bi proveo istragu, a počinitelje zločina kojima je bio nadređeni, procesuirao i kaznio.

Optuženi Buza Enver, tereti se da je počinio kazneno djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. Uz optužnicu, priloženo je više stotina materijalnih dokaza a predlaže se pozivanje oko 100 svjedoka i vještaka. Optužnica će, zajedno sa dokaznim materijalom biti proslijeđena Sudu BiH.