Dopuste li vremenske prilike i raščiste li se oblaci, u petak navečer moći ćete podignuti pogled prema nebu i uživati u pogledu na lipanjski puni Mjesec. Naime, pojava ovog mjeseca podudara se s berbom jagoda. Prema nekim zapisima, Indijanska plemena ravnala su se upravo prema ovom mjesecu, kako bi na vrijeme obavili berbu jagoda.

Ovaj puni Mjesec naziva se još i "Medeni Mjesec".

No, ovaj lipanjski puni Mjesec ima još slatkih imena. Tako se još od 15. stoljeća ovaj mjesec naziva i "Medenim mjesecom" dijelom jer je u prošlosti lipanj bio mjesec u kojem su se najčešće obavljala vjenčanja, a prvi se mjesec braka nazivao "medenim". Drugo je objašnjenje da se upravo u lipnju obavljalo prvo vrcanje meda, zbog čega je ovaj mjesec posebno sladak.

Ovaj je puni Mjesec i poseban jer se na našim prostorima može vidjeti djelomična pomrčina tijekom izlaska Mjeseca. Za razliku od potpune pomrčine kad se Mjesec uopće ne vidi ili je gotovo krvavo crven, djelomična pomrčina samo će umanjiti njegovu svjetlost i dati dojam srebrnog sjaja.

No, loši vremenski uvjeti i oblaci nad većinom neba, vjerojatno će nas spriječiti da uživamo u toj pojavi uživo. Ali, to ne znači da ju moramo propustiti. Zahvaljujući prijenosu uživo iz Rima, možete pratiti kako izgleda djelomična pomrčina Mjeseca, čak ako je i nebo iznad vas prekriveno gustim oblacima.