Pod pritiskom Ujedinjenih naroda Izrael će palestinskom medicinskom osoblju na okupiranoj Zapadnoj obali ustupiti 5000 vlastitih doza cjepiva protiv covida-19, priopćilo je u nedjelju izraelsko ministarstvo obrane.

“Mogu potvrditi da ćemo medicinskim timovima Palestinske uprave ustupiti 5000 doza cjepiva protiv covida-19”, rekla je AFP-u glasnogovornica izraelskog ministarstva obrane, dodajući da će se za cjepivom posegnuti iz izraelskih zaliha.

Od početka kampanje cijepljenja krajem prosinca, židovska je država cijepila više od tri milijuna ljudi, odnosno trećinu svojeg stanovništva, najnoviji su podaci vlasti.

U pojasu Gaze, na palestinskom teritoriju pod nadzorom islamista Hamasa i na okupiranoj Zapadnoj obali, pod palestinskom upravom Mahmuda Abasa cijepljenje još nije započelo.

Novi UN-ov koordinator za Bliski istok Tor Wennesland prošli je tjedan pozvao izraelske vlasti da pridonesu cijepljenju Palestinaca protiv covida-19, podsjetivši pritom na “obveze koje Izraelci imaju u skladu s međunarodnim pravom”.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) podsjeća da Izrael, “kao okupacijska sila” i u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom ima “obvezu osigurati” cjepivo za 2,8 milijuna Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali i za dva milijuna stanovnika pojasa Gaze koji je pod izraelskom blokadom.

Izraelske vlasti koje nisu pojasnile razloge koji su ih potaknuli da Palestinskoj upravi ustupe 5000 doza cjepiva, već cijepe Palestince u području Istočnog Jeruzalema, dijelu svetoga grada koji je židovska država okupirala i anektirala 1967.

Palestinska uprava potpisala je četiri ugovora o kupnji cjepiva, dovoljnih za procjepljivanje 70 posto stanovnika Zapadne obale i pojasa Gaze. Prve doze ruskog cjepiva Sputnjik V Palestinci očekuju narednih dana.

Od početka pandemije Izrael je izvijestio o 641.000 slučajeva zaraze covidom-19 i o više od 4700 mrtvih od posljedica bolesti, a palestinske su zdravstvene vlasti na području Zapadne obale i u Gazi evidentirale oko 157.000 slučajeva zaraze te više od 1800 smrtnih slučajeva.