Američka ministrica financija Janet Yellen u petak je pozvala zemlje skupine G20 da poduzmu hitne akcije kako bi obuzdali kratkoročnu krizu s nesigurnošću hrane potaknutu ruskim ratom u Ukrajini te kako bi se izbjegla ograničenja izvoza i gomilanje zaliha, čimbenika koji utječu na poremećaje tržišta.

Yellen sudjeluje na dvodnevnom sastanku ministara financija i guvernera središnjih banaka G20 na indonezijskom otoku Baliju.

Obraćajući se sudionicima, kazala je da bi se zemlje trebale usredotočiti na mjere fiskalne potpore onima kojima je to najviše potrebno, umjesto da usvajaju skupe i regresivne potpore.

Također je pozvala članice G20 da potaknu potrošnju kao odgovor na izazove vezane uz sigurnost hrane, proizašle kao rezultat sukoba u Ukrajini, klimatskih promjena i ekonomskih šokova uslijed pandemije covida-19.

Ti su izazovi dodatno pogoršani, istaknula je Yellen, povećanjem cijena hrane, umjetnih gnojiva i energenata.

Ponovila je da ruski predsjednik Vladimir Putin "koristi hranu kao oružje rata" , navodeći "uništavanje poljoprivredne infrastrukture", krađu žita i poljoprivredne opreme te blokadu crnomorskih luka. najizravnije su pogođena siromašnija domaćinstva najsiromašnijih zemalja, istaknula je.

"Moramo poduzeti mjere kako bismo riješili kratkoročnu krizu s nesigurnošću hrane. Brzina i mudrost naših odluka će biti ključna da trenutnu krizu stavimo pod kontrolu", rekla je Yellen.

Posebice je pozvala multilateralne banke za razvoj, agencije hrane sa sjedištem u Rimu i Globalni program za poljoprivredu i sigurnost hrane (GAFSP) da hitno reagiraju.

Ne trebaju nam, rekla je Yellen, "nove institucije, već snažna koordinacija, dijeljenje znanja, istraživanje i razvoj, financiranje i akcija". Pozdravila je, međutim, uspostavu Globalnog saveza za sigurnost hrane.

Washington je u lipnju objavio da će namijeniti dodatnih 2,76 milijardi dolara vezano uz nesigurnost hrane, uz 2,8 milijardi koliko je već izdvojio od ruske invazije na Ukrajinu.

Također se financijski pridružuje inicijativama u sklopu Europske banke za obnovu i razvoj te Afričke razvojne banke.