Građani BiH koji putuju u Europsku uniju već od idućeg tjedna mogu očekivati mnogo strože kontrole na granici sa Hrvatskom zbog mjera koje Europska unija planira donijeti radi lakšeg otkrivanja potencijalnih terorista!

Prema saznanjima zagrebačkog "Jutarnjeg lista", ministri vanjskig poslova EU već su pripremili dokument o strogim kontrolama putnika na graničnim prelazima sa zemljama Unije, koji bi, kako se navodi, idućeg tjedna trebao biti usvojen na ministarskom samitu u Rigi.

- Europska unija planira uvesti strože mjere kontrole na vanjskim granicama šengenske zone, ali i vanjskih granica EU. Upravo je granica Hrvatske prema BiH i Srbiji jedna od najdužih vanjskih granica EU, a upravo BiH, te Kosovo i Sandžak, europski stručnjaci smatraju područjima na kojima postoji opasnost od terorizma, i to zato što je veliki broj osoba iz tih država otišao u Siriju i Irak da ratuje na strani ISIL-a. Pored toga, postoji i zabrinutost zbog sve veće radikalizacije dijela stanovništva -  navodi hrvatski dnevnik.

Ističući kako nove antiterorističke mjere podrazumevaju da podaci o državljanima BiH, koji ulaze u Hrvatsku, odmah budu dostupni policijama svih zemalja članica Unije, ovaj hrvatski list upozorava da će pojačana kontrola dovesti do velikih gužvi na graničnim prelazima sa BiH i Srbijom.

prvi.tv