Najveće narodno slavlje na svijetu, minhenski Oktoberfest u subotu otvara svoja vrata po 188. put.

Organizatori se nakon krize zbog pandemije i prošlogodišnjeg lošeg vremena nadaju velikom broju posjetitelja.

Nadamo se da će vrijeme tijekom sljedećih 18 dana biti mnogo bolje nego prošle godine, rekao je u petak gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), dan prije otvaranja Oktoberfesta ,prilikom tradicionalnog obilaska Terezijine poljane (Theresienwiese) gdje se slavlje i održava.

Prošle godine je nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa zabilježeno 5,7 milijuna gostiju, što je manje nego inače a pripisuje se lošem vremenu.

Mnoge predbilježbe i prognoza koja obećava ugodno jesensko vrijeme daje nam povoda da očekujemo više gostiju nego inače, rekao je direktor Oktoberfesta Clemens Baumgaertner.

On je ukazao na to da ovogodišnji Oktoberfest traje dva dana dulje nego inače zbog spajanja posljednjeg vikenda Oktoberfesta s 3. listopadom, Danom njemačkog ujedinjenja.

Ove godine litra piva će stajati 14,18 eura, što je u prosjeku 6,1 posto više nego prošle godine i što se opravdava inflacijom koja nije zaobišla ni pivo.

Organizatori su činjenicu da litra piva u minhenskim tradicionalnim pivnicama stoji nešto iznad osam eura, dok je na Oktoberfestu osjetno skuplja, opravdali dodatnim troškovima za ugostitelje, poput žive glazbe, izgradnje šatora i pristojbe.

Oktoberfest se otvara u subotu točno u podne kada bi gradonačelnik Muenchena trebao zabiti slavinu u prvu bačvu piva.

Prvi Oktoberfest je održan 1810. povodom vjenčanja prestolonasljednika Ludwiga od Bavarske i princeze Theresije i u međuvremenu se pretvorio u jednu od najvećih njemačkih turističkih atrakcija, a koncept Oktoberfesta se kopira diljem svijeta.

2018. Oktoberfest je ostvario promet od 1,8 milijardi eura, u što su uključena i noćenja, prenosi Hina.