Početak suđenja devetorici optuženih za ratni zločin počinjen na području Orašja zakazan je za 17. svibanj, odlučeno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.

Za zločine u Orašju optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković te Stjepo Đurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici zapovjednih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i policije u Orašju te pripadnici Vojne policije.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovištva i to ubojstvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

Matuzović, Živkovići i Đurić su optuženi i da su zajedno s njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali sudjelovali u ubojstvima , mučenjima i nečovječnom postupanju te nanošenju velikih patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.

Na statusnoj konferenciji, tužitlelj  Milanko Kajganić je kazao da će tijekom suđenja saslušati 141 svjedoka i uložiti 803 materijalna dokaza za što je potrebno 126 radnih sati.

Obrana optuženih nije iznosila plan dokaza.

Kajganić je zatražio da se predmet Mirka Jurića, također optuženog za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Orašju, spoji s predmetom Matuzović i ostali. Sud će naknadno donijeti odluku o tom prijedlogu, javlja BIRN-Justice Report.