''Ovo je predah koji je dobro došao SDA ukoliko ga rukovodstvo bude znalo iskoristiti, odnosno ukoliko se iskoristi da se SDA demokratizira'', poručio je zastupnik SDA u zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović za BHRT.

Rekao je kako ključno da SDA ojača i kadrovski osvježi.

Demokratski kapacitet

''SDA kao što je poznato široj javnosti je trenutno opozicija na oba nivoa, kako na državnom tako i na federalnom i ona se u skladu s tim ponaša'', rekao je Mehmedović i dodao kako se treba ''na jedan prirodan način osigurati izbore u SDA te bi ta stranka nakon toga trebala biti osvježena i kadrovski ojačana, a onda da preuzme odgovornost opozicije i već na narednim izborima poluči rezultate''.

''Ključno je u ovom momentu da se vrati demokratski kapacitet SDA, da se vrati izvornoj ideji i da se unutarstranački odnosi poslože spram posla zbog kojeg je i osnovana stranka'', rekao je Mehmedović.

Mišljenja je da potrebno da se SDA udalji od negativnosti koje su u zadnje vrijeme potresale stranku.

''Nužan je stupanj odgovornosti naših kadrova da budu socijalno osjetljiviji, da se ograde od svih negativnosti koje su potresale SDA dok je ova stranka bila vlast zadnjih godina. Zbog toga smatram da je ključno da se organizira kongres na jedan demokratski način. Tko će biti na čelu, neću reći da je nevažno ali je manje važno'', istaknuo je Mehmedović.

Hrabrost

Na pitanje vidi li se o borbi za funkciju predsjednika stranke on nije odgovorio ni potvrdno niti je odbio.

''U statutu SDA ne postoji mogućnost da se osobno bilo tko kandidira, postoji procedura kako se radi. Ohrabrujem sve naše predsjednike općinskih i kantonalnih odbora da se kandidiraju, da pokazuju stupanj hrabrosti prema SDA ali i prema BiH'', kazao je Mehmedović.

Naime, u pojedinim medijima pojavila se informacija kako su važni i visokopozicionirani kadrovi SDA prije raspleta oko formiranja Vlade Federacije BiH ''navijali'' da SDA sad ode u opoziciju, što bi im dalo priliku i povod da pokrenu detronizaciju Bakira Izetbegovića.

Navodno oni kojima odgovara pozicija SDA u opoziciji, za sobom vuku značajno glasačko tijelo ali i ozbiljan dio stranačke infrastrukture SDA, te vide priliku da pokrenu pitanje ostanka Izetbegovića na čelu stranke.

bljesak.info