Kina je i službeno otvorila najveći svjetski radio-teleskop koji će koristiti za svemirska istraživanja i potragu za vanzemaljskim oblicima života. U pitanju je pravo čudo tehnike veličine skoro nevjerojatnih 30 nogometnih igrališta.

Pet stotina metara širok sferni radio-teleskop „Fast“ (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope - FAST) zauzima površinu trideset nogometnih igrališta, a usječen je u planinski vijenac jugozapadne provincije Guizhou. U Kini ga zovu i „Nebesko oko“.

Kineska agencija „Sinhua“ je izvjestila da je teleskop dobio službenu državnu dozvolu za početak rada. Gradnja teleskopa je završena još 2016. godine i od tada su provođeni testovi i otklanjani nedostaci.

Glavni inžinjer „Fasta“ Džiang Peng navodi da su probne operacije teleskopa do sada bile pouzdane i stabilne, a da je njegova osetljivost dva i po puta veća od drugog najvećeg teleskopa na svijetu.
 


Tijekom probnog rada kineski znanstvenici su došli i do nekih vrijednih znanstvenih podataka, od kojih se očekuje da će dovesti do velikog napretka u oblastima kao što su otkrivanje gravitacijskih valova niske frekvencije i međuzvjezdanih molekula u narednih tri do pet godina, prenosi RTS izveštaj „Sinhue“.

Unapređenje kineskog svemirskog programa prioritet je Pekinga i zemlja je postavila cilj da uhvati korak sa Rusijom i Sjedinjenim Državama i postane glavna svemirska sila do 2030. godine.

Peking planira sljedeće godine pokrenuti izgradnju vlastite svemirske stanice, prenosi Sputnik.