U Sudu BiH je počelo suđenje Enveru Buzi, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) optuženom za zločin počinjen 1993. godine u Uzdolu.

Tužiteljica Sanja Jukić pročitala je optužnicu, prema kojoj je Buza, kao komandant Samostalnog bataljuna Prozor ABiH, počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljuna Prozor u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

“Optuženi je bio fizički u blizini, posmatrao je tijek akcije. Iako je znao za djela – imao je dostavljene i dostupne informacije o zločinima i bila je potrebna istraga – on je samo sačinio zabilješku i propustio da poduzme određene radnje kako bi se procesuirali počinitelji ovog djela”, kazala je tužiteljica Jukić.

Prema optužnici, optuženi Buza je imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad bataljunom.

Kako je navedeno, najmlađa žrtva je bio desetogodišnji Stjepan Zelić, a najstarija Luca Zelenika, koja je imala 87 godina.

Na ovom ročištu Tužiteljstvo BiH je prikazalo snimak na kojem se može vidjeti panoramski selo Uzdol i ostali zaseoci. Snimak je sačinjen, kako je rekla tužiteljica, s brda koje je bilo pod kontrolom ABiH, na mjestu na kojem je bio optuženi Buza i odakle je rukovodio akcijom.

Tužiteljstvo je kao dokaz prikazalo snimak koji je nastao odmah nakon izvršenja zločina, a sačinili su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Na tom videozapisu mogla su se vidjeti tijela ubijenih civila.
 

“Ovi civili i žrtve nisu učestvovali u borbi. Ubijeni su samo zato što nisu otišli od svojih kuća i što su bili Hrvati (…) Časni sude, optuženi je znao za ovaj zločin. Svi su znali za ovaj zločin i tražili su da se ispita ovaj zločin. Optuženi je sačinio samo borbeni izvještaj. Pripadnici Samostalnog bataljuna pod kontrolom Buze su pobili ove ljude i zato će neko odgovarati i zato je optuženi pred ovim sudom, jer nije učinio ništa da kazni počinitelje”, kazala je Jukić.

Odbrana optuženog osporava osnovanost i utemeljenost optužnice, uz prigovor na pogrešnu pravnu kvalifikaciju. Također osporava i komandno svojstvo optuženog, navodeći da će u tom smislu dati niz dokaza.

“Odbrana osporava da je optuženi imao neposredna saznanja o pogibiji civila i da nije poduzeo moguće postupke istrage”, izjavio je branitelj Ismet Mehić.

Prvi svjedok Optužbe bit će saslušan 6. prosinca.