Dopisnik Reutersa u blizini sjevernog dijela Gaze nije čuo nikakvu aktivnost izraelskih zračnih snaga i nije vidio nikakve tragove koji obično ostavljaju palestinska raketna lansiranja. Libanonska TV Al-Mayadeen izvijestila je da se od početka primirja u Gazi nisu čuli zvukovi bombardiranja. Sirene su se oglasile u dva izraelska sela izvan južnog pojasa Gaze, upozoravajući na mogući palestinski raketni napad. Međutim, nije bilo potvrde o bilo kakvom lansiranju.

Borbe su trajale nekoliko sati prije primirja, a dužnosnici unutar enklave kojom upravlja Hamas rekli su da je bolnica u gradu Gazi bila među metama bombardiranja. Obje strane također su signalizirale da će pauza biti privremena prije nastavka borbi.

Indonezijska bolnica bila je pod nemilosrdnim bombardiranjem, radila je bez svjetla i bila je puna starijih ljudi i djece koja su preslaba da bi ih se pomicalo, rekli su zdravstveni dužnosnici Gaze, koji su pod kontrolom Hamasa. Al-Jazeera je citirala Mounira El Barsha, Hamasova ravnatelja ministarstva zdravstva Gaze, koji je rekao da je pacijentica, ranjena žena, ubijena, a tri druge ozlijeđene.

Dodatna pomoć trebala bi početi pritjecati u Gazu, a prvi taoci, uključujući starije žene, bili bi oslobođeni u 15 sati po hrvatskom vremenu. Ukupan broj oslobođenih talaca trebao bi biti 50 tijekom četiri dana, rekao je u Dohi glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari.

Novinska agencija Shehab povezana s Hamasom javila je da su kamioni s gorivom počeli ulaziti na prijelaz Rafah nakon što je primirje počelo. Egipat je rekao da će 130.000 litara dizela i četiri kamiona plina dnevno biti isporučeno u Gazu kada započne primirje, te da će 200 kamiona pomoći dnevno ulaziti u Gazu.

Očekuje se da će Palestinci biti pušteni iz izraelskih zatvora, rekao je novinarima katarski glasnogovornik. "Svi se nadamo da će ovo primirje dovesti do prilike za početak šireg rada na postizanju trajnog primirja." Hamas je na svom Telegram kanalu potvrdio da će prestati sva neprijateljstva njegovih snaga.

Izrael objavio video, obratio se stanovnicima Gaze: "Rat nije gotov"

Nekoliko trenutaka prije službenog početka privremenog prekida vatre, izraelska vojska objavila je video na društvenim mrežama upozoravajući stanovnike Gazi da "rat još nije gotov".

"Humanitarna pauza je privremena", rekao je Avichay Adraee, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga, koji je govorio na arapskom.

"Sjeverni pojas Gaze je opasna ratna zona i zabranjeno je kretanje prema sjeveru. Radi vaše sigurnosti, morate ostati u humanitarnoj zoni na jugu", poručio je stanovnicima Gaze.