Stotine biračkih mjesta širom Velike Britanije otvoreno je u četvrtak u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu, a ranoranioci i radnici koji su kretali na posao bili su prvi glasači na najvažnijim izborima u posljednjih nekoliko desetljeća.

Britanska premijerka Theresa May prije šest sedmica je sazvala prijevremene opće izbore, kada je njena konzervativna stranka imala većinu u donjem domu parlamenta od samo 17 mjesta, piše Xinhua.

May želi povećati svoju moć u parlamentu kako bi se izborila za povoljan dogovor s Bruxellesom kada krajem mjeseca počnu pregovori o povlačenju Britanije iz Europske unije.

Iako je cilj Therese May da zadrži svoju funkciju, posljednji miting čelnika laburista Jeremyja Corbyna mogao bi omesti težnje konzervativaca za značajnije povećanje većine u parlamentu.

May želi postići sporazum koji ona opisuje kao "povoljan za Britaniju", dok Corbyn tvrdi da poštuje odluku većine da Britanija napusti EU, ali i da želi da održi poslovne odnose i zaštitu radničkih prava.

Rekordnih oko 47 milijuna osoba iznad 18 godina imaju pravo glasa, što je za pola milijuna više nego na izborima 2015. godine.

Očekuje se da će glasanje trajati do 22 sata po lokalnom vremenu.

Nakon zatvaranja birališta rezultati će pristizati iz 650 parlamentarnih izbornih jedinica, od kojih će svaka izabrati svog poslanika u donjem domu parlamenta. Prva stranka koja osvoji 326 mjesta smatra se pobjednikom na izborima.