Iako je još uvijek rano govoriti o službenom početku nove školske godine, za pripremu, odnosno kupnju udžbenika i školskog pribora, pravo je vrijeme. Roditelji već u raznim Facebook grupama nude i traže rabljene udžbenike jer na taj način, kažu, troškove pokušavaju svesti na minimum, piše Večernji list BiH.  

Rabljeni udžbenici

- Svake godine djeci za školu kupujemo rabljene udžbenike jer je na taj način lakše izdržati trošak koji donosi nova školska godina. Imam dvoje djece, jedno je 6. razred, a drugo je ove godine završni razred srednje škole. Trošak kupnje knjiga pokušavamo malo ublažiti prodajom njihovih starih udžbenika i kupnjom rabljenih za idući razred. Tako radimo već godinama, udžbenike kupimo rabljene, a radne bilježnice nove. No, ove godine puno je manje udžbenika u prodaji, ne znam zašto.

Za sada je potražnja primjetno manja, možda bude viša pred početak nove školske godine - priča nam u razgovoru Mostarka Ljilja ističući da već krajem tjedne počinju pripreme za novu školsku godinu. - Ja pokušavam sve riješiti odmah po završetku razreda, tako da svaki mjesec kupujem ponešto. Jedan mjesec knjige, drugi bilježnice, olovke, bojice, treći opremu za tjelesni, ruksake... Tako je lakše izdržati početak nove školske godine jer svi roditelji znaju kako to nije mali trošak. Za dvoje djece, ako im trebaju i ruksaci, uz nove knjige bilo bi potrebno oko 900 maraka, ali taj trošak uz rabljene knjige sigurno prepolovimo. Ako na to dodamo i novu odjeću, tenisice, jakne..., troškovi znatno rastu - kaže nam u razgovoru Mostarka Ljilja, majka dvoje školaraca. Za sve roditelje koji svojim školarcima žele kupiti nove knjige zavirili smo u mostarske knjižare kako bismo provjerili je li bilo promjene u cijenama.

- Ni ove godine nije došlo do promjene u cijenama knjiga, a kupnja se već pomalo zahuktava - kazali su nam iz jedne mostarske knjižare. Kako veliki broj mostarskih osnovnoškolaca uči iz knjiga različitih nakladnika, koje prethodno škola odredi, uzeli smo prosječne cijene knjiga. Cijena udžbenika, radnih bilježnica i vježbenica kreće se između 10 i 20 KM. Tako roditelji samo za udžbenike jednog prvašića moraju izdvojiti oko 100 KM. Na to treba dodati ruksak, školski pribor, bilježnice, opremu za tjelesni odgoj.

Za komplet udžbenika za učenike četvrtog razreda potrebno je izdvojiti oko 170 maraka. Za osnovce u višim razredima, osmim i devetim, cijene su znatno više. Komplet udžbenika za osmi razred devetogodišnje škole košta oko 345 KM, dok će roditelji djeteta koji upisuje deveti razred izdvojiti oko 335 maraka. Ovo su, podsjećamo, okvirne cijene prosječnog udžbenika te konačni iznos ovisi o izboru konkretnog udžbenika od nekoliko mogućih nakladnika. I to je tek početak. I njima, naravno, treba pridodati školski pribor i opremu.

Knjige, prijevoz...

Kada je pak riječ o ruksacima, i njihove cijene variraju, što svakako ovisi o kvaliteti i veličini ruksaka. Tako se ruksaci u mostarskim knjižarama mogu naći po cijeni od 30 pa do 120 maraka. Bogate pernice, koje inače vole svi osnovci, a koje sadrže sav pribor od olovke, flomastera, bojica, gumice, šiljila, ravnala, rasporeda sati..., u knjižarama se mogu kupiti po cijeni od dvadesetak maraka.

Budući da spremanje djeteta za novu školsku godinu nije ni lagan ni jeftin zadatak za roditelje, lokalne zajednice u BiH potrudile su se barem na neki način umanjiti im taj teret. Neke daju pribor i školske torbe, neke kupuju knjige, organiziraju besplatan prijevoz... kako bi školarci lakše pristupili novim školskim obvezama.