Najnoviji update Googleovog internetskog preglednika Chrome, oznake 45, trebao bi riješiti dva najveća problema – gutanje radne memorije računala, ali i baterije uređaja na kojem se koristi. Kako poručuju iz Googlea, napravljene su brojne preinake, a posebnu pažnju posvetili su otvaranju tabova.

Već dugo vremena korisnici Chromea imaju opciju “nastaviti gdje su stali”. Dosad je ta opcija opterećivala radnu memoriju, no sada će se tako štediti oko 10 posto RAM-a.

Naime, Chrome će prvo otvarati stranice na kojima je korisnik proveo najviše vremena, a onda one kasnijeg datuma. Jednako tako, Chrome će detektirati stanje radne memorije, i ako je ono na niskoj razini, jednostavno će prestati učitavati tabove kako ne bi došlo do potpunog zastoja vašeg uređaja. Naravno, uvijek će u blizini biti i opcija da nastavite s otvaranjem tabova ako i kada vi to želite.

Brzo čišćenje stare memorije

Osim detekcije stanja RAM-a, novi Chrome može detektirati i kada neka web stranica nije toliko zaposlena pa će to vrijeme iskoristiti za brzo čišćenje stare, nekorištene memorije.

Već je ranije Google objavio kako se malo-pomalo odriče Flasha. Trenutno će svaki flash sadržaj na web stranicama biti automatski pauziran, osim ako ne zauzima središnje mjesto na stranici. Kako kažu iz Googlea, ovisno o operativnom sustavu, u prosjeku će ova nova mogućnost uštedjeti i do 15 posto baterije uređaja na kojem se koristi.

Nakon instalacije nove inačice Googleovog preglednika opcija će biti automatski uključena. (net.hr)