Prva utakmica osmine finala Europske lige

Sezona iz snova i dalje traje za zagrebački Dinamo. Večeras je Dinamo, možemo slobodno reći, ostvario jednu povijesnu pobjedu, slavivši u prvoj utakmici osmine finala Europa Lige. Modri su na krcatom Maksimiru pobijedili s 1:0 golom Brune Petkovića iz jedanaesterca.

Osim što možemo slaviti zbog Dinama i njegove pobjede, možemo slaviti i iz razloga jer je ovim maksimirskim slavljem hrvatska liga preskočila švicarsku i hrvatski klubovi će u sezoni 2020/21 imati dva predstavnika u kvalifikacijama Lige prvaka.

Prvu veliku priliku na susretu imala je Benfica. Ne, priliku već čisti zicer kada se u 7. minuti Grimaldo našao u situaciji jedan na jedan s Livakovićem, ali vratar Dinama fantastično nogom zaustavlja njegov udarac.

I od tada je krenula dominacija Dinama koji se u potpunosti oslobodio početnog pritiska. Sve više su Modri kombinirali oko gostujućeg šesnaesterca i pronalazili rupe u obrani. U 11. minuti viđen je i prvi pokušaj domaćina. Oršić bježi po lijevoj strani i gađa suprotni kut, ali nažalost bio je neprecizan.

Sedam minuta kasnije Modri su ostvarili i prvi udarac u okvir gola. Olmo je silovito pokušao s 18 metara, ali Vlachodimos njegov šut odbija u korner. U 28. minuti Kadzior je izborio slobodan udarac na nekih 17 metara. Isti igrač je sjajno pokušao iz slobodnjaka, ali vratar Benfice je i ovog puta bio na visini zadatka.

Ali, u 38. minuti Maksimir je 'eksplodirao' - Dinamo vodi s 1:0. Dias je neoprezno srušio Olma na rubu kaznenog prostora, a sudac Michael Oliver bez puno razmišljanja donosi ispravnu odluku i pokazuje na bijelu točku. Bruno Petković je preuzeo odgovornost i topovski opalio po sredini gola za vodstvo Dinama.

Mogli su Modri i s većom prednošću otići na odmor jer je u 44. minuti Petković sjajno izbacio Gojaka u mat situaciju, ali ponovno se ukazao taj Vlachodimos te se u svlačionice odlazi s minimalnim, ali velikim vodstvom Dinama.

U drugom poluvremenu gledali smo nešto mirniju igru što je bilo i za očekivati jer momčad Nenada Bjelice (zbog kazne susret pratio s tribina) nije željela bespotrebno srljati. Benfica je imala nešto veći posjed lopte, ali ništa im to nije vrijedilo jer se Dinamo disciplinirano branio i čekao priliku iz kontra napada. No, daleko je to bilo da su domaćini igrali bunker jer su sjajno koristili svaku priliku da zadrže što više loptu u svojim nogama.

Fantastičnu je podršku večeras imao Dinamo jer maksimirska publika, predvođena BBB-ima, nije prestajala s pjesmom i bodrenjem. Točno 29.704 ljudi bilo je večeras na maksimirskim tribinama.

Prva veća uzbuđenja dogodila su se u finišu susreta. Prvo je Stojanović sjajno ubacio s desne strane i pronašao Oršića koji puca preko gola, a u sudačkoj nadoknadi je Šitum nakon kornera iz odlične pozicije glavom pucao tik pored vratnice.

U uzvratnoj utakmici u Lisabonu za očekivati je kako će Dinamo biti u podređenom položaju, ali Modrima to može biti i velika prednost jer smo dosta puta ove sezone svjedočili kako su jake Modre polukontre i kontre.

Veliki hendikep će svakako biti neigranje Ivana Šunjića. U večerašnjoj utakmici se možda nije previše spominjao, ali koliko je samo pretrčao i presjekao lopti. Nažalost u 83. minuti je zaradio žuti karton i neće ga biti u uzvratu kao ni Leovca. Ta pozicija defenzivnog veznjaka bi mogla biti problem Nenadu Bjelici jer u Lisabonu nećemo gledati ni Ademija koji je ozlijeđen.