Godinama smo učili kako je Pluton planet, no otkako su mu astronomi oduzeli tu titulu, postavlja se pitanje u koju kategoriju on zapravo spada? Radi li se o mjesecu? Zvijezdi? Nečemu trećemu?

Čini se kako je Pluton nebesko tijelo koje je potpuno drugačije od ostalih. Istraživanje koje su proveli znanstvenici s Southwest Research Instituta pokazalo je kako bi Pluton zapravo mogao biti – veliki komet.

Znanstvenici su kombinirali podatke NASA-ina New Horizons i misije Rosetta Europske svemirske agencije te utvrdili kako led koji se može pronaći na Plutonu ima isti kemijski sastav kao onaj koji se može naći na kometima, piše Zimo.co.

Pronašli smo zanimljivu povezanost između procijenjene razine dušika unutar ledenjaka (na površini Plutona) i količine koju bismo mogli očekivati ako je Pluton nastao zbijanjem otprilike milijardu kometa ili drugih svemirskih objekata, pojasnio je dr. Christopher Glein sa Sveučilišta.

Iako znanstvenici još uvijek nemaju točnu potvrdu da je Pluton komet, modeli koje su izradili ukazuju na to da je u njegovu središtu izuzetno hladan led koji možda potječe od starih kometa.

Pokaže li se ova teorija točnom, a za to će trebati još mnogo istraživanja, Pluton i njegova ledena jezgra mogli bi nam pružiti dodatne informacije o svemiru, njegovoj starosti i događajima tijekom njegova nastajanja.