''Ne može biti plinske Južne interkonekcije bez Hrvatske'', rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman u ponedjeljak u Ljubuškom.

Naveo je da projekt Južna plinska interkonekcija ne može biti samo unilateralno pitanje te da je to pitanje i u interesu Republike Hrvatske.

Povjerenje

''Hrvatska je energetski čvor, zainteresirana je za energetsku neovisnost. Imamo krajnji cilj, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu. Cilj je energetska neovisnost, ali različiti su putovi do ostvarivanja načina kako će se time upravljati, a tu treba dati prostora za razgovor i pregovore. Nikakvi pritisci i nikakve prijetnje sankcijama ne vode dobrom rješenju'', rekao je Grlić Radman davši potpunu podršku čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću u njegovim stavovima po ovom pitanju.

''Dragan Čović ima naše povjerenje jer je legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda'', rekao je.

Naime, način kojim bi se upravljalo južnim plinovodom izazvao je velike polemike i doveo do spominjanja američkih sankcija čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću koji traži da se osnuje nova tvrtka sa sjedištem u Mostaru koja bi bila u vlasništvu Vlade Federacije BiH.

Čović je ranije rekao kako se radi o strateškom interesu te da su i energetski eksperti poručili kako ne smiju biti naivni po tom pitanju ali i da tvrtka BH Gas treba biti istražena zbog kriminala.

Stručnjaci i naivnost

''Angažirali smo najveće stručnjake i najviše autoritete koji su nam sugerirali i pomogli da napravimo prijedlog zakona u kojoj je definirano da je tvrtka koja će se baviti projektom javna tvrtka sa sjedištem u Mostaru. Vrlo su nam jasno stavili do znanja da ne smijemo biti naivni i da ostanemo do kraja uključeni u ovaj projekt. Ovaj projekt ne može biti privatni interes nekog pojedinca. Tako da imam vrlo jasan stav koji pokušavaju prebaciti težište na tobožnji problem odnosa u Mostaru ili na problem energenata u Hercegovini. Ja sam do sada i dalje ću isključivo služio svom narodu i svojoj domovini'', rekao je Čović na prošlotjednoj izvanrednoj konferenciju za medije.

Prijedlog SDA

U međuvremenu, SDA je u parlamentarnu proceduru uputila svoj prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji.

Između ostalog, u prijedlogu SDA navodi se kako se prijedlog Zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" dostavlja na razmatranje i usvajanje ''po skraćenom postupku, a zbog potrebe hitnosti rješavanja problematike energetske ovisnosti Federacije BiH''.

Za nositelja investicije određuje se BH-Gas d.o.o. Sarajevo.

S druge strane, američki dužnosnici navode kako je neizvedivo da plinovod preuzme nova firma i upozoravaju Čovića da je kočničar tog projekta.