Zavičajno kulturno-umjetničko društvo Rama iz Pleternice na čelu sa neumornim predsjednikom Jurom Vidakušićem uvijek ima zanimljive i originalne zamisli koje zajedno sa nevelikim brojem članova često potpuno provedu u stvarnost, a na taj način njeguju običaje starog kraja pokazujući ih ovdašnjim ljudima.



Ovih dana prikazali su na originalan način kako se priprema desetak vrsta izvornih pita Rame, a tom prigodom moglo se kušati nekoliko vrsta gotovih pita.



-Razmišljamo o organizaciji festivala pita, koje su autentična stara jela Rame, a što je pita bila bogatija svojim sadržajem to je pokazatelj da je obitelj imućnija – kazao nam je Jure Vidakušić dodajući da će nastojati organizirati takvu priredbu.

Ovom prigodom članice Danica Vidakušić, Anuša Glibo, Luca Vinković, Bara Ravlić, Luca Vujić, Ivka Bošnjak i Ruža Majetić svojski su se potrudile kako bi zorno pokazale pripremu više vrsta pita kao što su zeljanica, krumpirača, pite sa jabukama, sirom, bundevom i druge, a tu su na usluzi bili muški članovi društva Slavko Vujić, Mato Rumbočić, Vinko Bulaja, Željko Bajić i naravno domaćin Jure. Supruga mu Danica dala je jedan recept za drevnu ramsku pitu.



-Glatko brašno, sol i voda se umiješaju, te se napravi tijesto i ostavi da odstoji 45 minuta. Nakon toga se razvalja na okruglom stoliću zvanom sinija, te na njegove izdužene komada stavlja pripremljena smjesa blitve, sira i ulja. Potom se to zamota te u krug stavlja u okruglu tepsiju. Sve se to premaže otopljenim maslacem, te peče petnaestak minuta – kazala je Danica svoj recept kojega je naučila od svoje majke i bake u Rami.











Foto: D. Mirković / pozega.eu