U sklopu programa manifestacije „Lidas 2019“ u prepunoj dvorani Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici predstavljena je knjiga  planinara Petra Lovrića iz Zagreba“Od Rame do Himalaje“. Ovaj poznati ramski i hrvatski planinar posjetio je sve kontinente, te najpoznatije svjetske planine i vrhove. Ispričao je istinitu životnu priču koja na dramatičan način počinje 1947. godine, kada je bio petogodišnji dječak, a dramatično je završava 2017. na Himalaji, u visinskom logoru na 5660 m nadmorske visine.

Jedini je Hrvat koji se u 76. godini života popeo na Himalaju, na vrh svijeta. Izražavajući dobrodošlicu, gradonačelnica Antonija Jozić istaknula je  kako autorova knjiga govori  o usponima i padovima maloga čovjeka, iz nje se  može puno naučiti, ona progovara o strahovima, strepnjama, ali i čovjekovoj želji da pobijedi samoga sebe. -Pročitala sam da ste najstariji Hrvat koji je bio na Himalaji i vjerujem da bi se malobrojni planinari u tim godinama usudili suočiti s takvim životnim izazovom. Od srca vam čestitam na vašem uspjehu i nadam se da je on poticaj i svima ostalim da se suoče s nedaćama koje život nosi, te da se još jače mogu s njima  nositi, s punim optimizmom kakav je u vašoj knjizi-kazala je gradonačelnica. Autorov rođak  kuzmički župnik Ivica Bošnjak pročitao je iz knjige jedan odlomak, zahvalivši mu na njegovoj hrabrosti, svjedočenju, obilasku svijeta i dolasku u Pleternicu.

Mihaela Filipović iz Sulkovaca pročitala je ulomak teksta iz filma „Šutnja razara istinu“, a film govori o stradanju ramskoga puka u Drugom svjetskom ratu. Ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak predstavio je kratke životopise autora Petra Lovrića te predstavljača knjige prof. dr.sc. Zdravka Mandića, prof.dr.sc. Ilije Kuzmana, te generala HV-a Mile Ćuka iz Zagreba.

Na Himalaji u 76. godini života

Tijekom predstavljanja knjige naglašeno je da sadrži 400 stranica pisanog teksta, popraćenog s mnoštvom fotografija, a pisana je jednim prozračnim, tečnim jezikom, vrsnog i darovitog pripovjedača. Knjiga je zapravo autobiografija, a opisuje autorova putovanja i izazove širom svijeta, a nakon osvajanja svih svjetskih vrhova, na kraju dolazi na red indijska Himalaja, što je želja svakog iskonskog planinara. Tako  19. studenog 2017. u 76. godini života Lovrić osvaja jedan od najviših vrhova Himalaja, visok 6189 metara, te zabija hrvatsku zastavicu na vrh. Poslije alpskih ledenjaka, Norveške i Švedske, Islanda slijedi ekspedicija na Aljasku, u Kanadu, Grenland, Meksiko, Južnu Ameriku, Ognjenu zemlju, sve do Južnog pola, u pustinju Atacamu i dr. Za ovoga planinara se može reći da je daleko više od toga- on je čovjekoljub, domoljub i bogoljub, s vrlo bogatim, sadržajnim i ugodnim životom. Rečeno je da autor u knjizi govori o svom tegobnom djetinjstvu bez oca, svom školovanju te uspješnom poslovnom i menadžerskom životu, putovanju svjetskim metropolama, raspadu komunističkog sustava, nastanku i stasanju hrvatske države te konačno o planinarskim uspjesima. Uz putopis o osvajanju najviših vrhova svijeta, knjiga je iskonska ispovijest i putopis raznolikog i bogatog života čovjeka punog duha, snage i ljubavi, s lirskim opisima djetinjstva u Rami. Naglašeno je kako je Lovrić sve svjetske planine obišao  u trećoj životnoj dobi.

Knjigom simbolično doveo Ramu na krov svijeta

Zahvalivši  gradonačelnici i Knjižnici na ovoj večeri, Petar Lovrić je, među ostalim, govorio o svom teškom djetinjstvu u Rami, sjećanjima na poslijeratne godine, predivnim ramskim planinama višim od 2000 m. Veliki izazov, kazao je, bio je da se s 15  godina popne na mitsku hrvatsku planinu Vran, koja je zaista mitska jer je u njoj svoje utočište našao narodni junak Mijat Tomić. Govorio je također o svojim putovanjima polarnim brodom, malim zrakoplovom, o boravku u Aljaskoj, Meksiku, opasnom vulkanu Popocatepetlu, odlasku na najveći vrh Sjeverne i Južne Amerike (Aconcagua, gotovo 7000 m), gdje je jedva preživio zbog iznimno niskih temperatura. Zatim slijedi Kilimandžaro u Africi, Mongolija i dr.  -Na 5660 metara visine u vrećama za spavanje u šatoru smo ostali 36 sati na Mount Everestu, uz  snažan vjetar i obližnju provaliju. Odvio mi se tada film života u kojemu je uvijek dobro pobjeđivalo zlo. Tada sam rekao na toj Himalaji da  pobjedu dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom i svjetla nad tamom moram napisati, ne zbog sebe, jer ja sam to proživio. Moram to napisati da i vi koji ovdje sjedite, moji potomci i svi moji prijatelji i svi oni koji će knjigu čitati za 50 godina,  zlo pobijedite, ali nikada s mržnjom. Ovom knjigom odlučio sam  da svoju mučeničku Ramu, koja se digla iz praha i pepela, dignem na krov svijeta, a u tome sam uspio-zaključio je Petar Lovrić. U umjetničkom dijelu programa zapažen nastup imali su članovi Kulturno-umjetničkih društava „Orljavica“ iz Kuzmice i „Rama“ iz Pleternice te Vladimir Štibrić na gitari.

Tekst i foto: I. Tomić

Više fotografija pogledajte OVDJE