Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u četvrtak, komentirajući najavu premijera Andreja Plenkovića da će ga Vlada od sada bojkotirati u svakom smislu, da mu je čast što ga takva ekipa bojkotira.
 
"Nažalost, došlo je do toga da sam ih morao nazvati bandom, što i jesu i za to su i osuđeni", rekao je Milanović novinarima nakon obilaska izložbi u galeriji Klovićevi dvori.
Svesti generale na pudlice, to mogu samo UDBA, HDZ i Plenković, ustvrdio je Milanović dodajući: Što mi je preostalo? Da kažem da je to jedan utjecajni državnik?

"To je čovjek koji je jučer izjavio da je njegov utjecaj u Bruxellesu ogroman, a Milanović je štetočina. U redu, ako je tvoj utjecaj ogroman, zašto ga nisi iskoristio za Hrvate u BiH", poručio je Milanović Plenkoviću.

Ako imaš utjecaja dok se Hrvatima u BiH napijaju krvi, a ne radiš ništa, onda si izdajnik, dodao je Milanović upitavši Plenkovića zašto ne idu zajedno u Mostar.

To je čovjek koji neće prezati ni od čega da drugoga oblati, nije ga briga za Hrvatsku i Hrvate u BiH, on je imao posebnu potrebu naglasiti da sam štetočina, kazao je Milanović poručivši da mu se "fućka kakav je njegov rejting u Bruxellesu".

Također je najavio da će ići na komemoraciju u Jasenovac sa svojim suradnicima, a ne s članovima Vlade koji "u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave liberalima", dok će par dana kasnije otići s Ognjenom Krausom i Židovima.

Odluku o pomilovanju će donijeti "polako, jako polako"

Vezano za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, Milanović je rekao kako se one moraju održavati jednom godišnje, a ruski napad na Ukrajinu nije razlog za sazivanje sjednice jer taj rat ne ugrožava Hrvatsku izravno.  

Interesantnim je ocijenio to što već četiri mjeseca "u toj teškoj, za Hrvatsku beskrajno opasnoj situaciji", Hrvatska nema vojnog predstavnika u NATO-u jer kontraadmirala Predraga Stipanovića "ništarija od ministra nije htjela nigdje rasporediti, nego 'spičiti' u penziju".

Milanović je u podužoj izjavi ponovno komentirao zahtjev za pomilovanjem Mustača i Perkovića ustvrdivši da nije unaprijed znao za tu inicijativu, a na pitanje kada će donijeti odluku rekao je - polako, jako polako.

Upitan ima li među 274 zahtjeva još nekih o kojima bi mogao razmišljati, odgovorio je - moguće u teoriji. Naglasio je kako mišljenje o pomilovanjima nije promijenio dodavši kako o tome nije razmišljao dok nije došlo pismo koje je su potpisali generali.

"Ako ih odbijem odmah, ispast će da su budale, da su nečiji pijuni, a nisu", objasnio je.

Predsjednik se dotaknuo i rekonstrukcije Vlade, ocijenivši kako je to prva rekonstrukcija koja je najavljeno "pro futuro", jer se inače sve unaprijed dogovori.

"Zato da se javnost poštedi drame, ljudi se pitaju tko će biti ministar. Prije rekonstrukcije Vlade pomilovanje nije tema", poručio je Milanović.