Premijer RH Andrej Plenković rekao je u srijedu na kongresu Europske pučke stranke da EPP treba biti vodeća politička snaga u osudi i sankcioniraju Rusije te da Ukrajina zaslužuje kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji.

Okupljenima na 27. kongresu EPP-a u Rotterdamu, Plenković je rekao da ruska agresija, koja traje više od tri mjeseca, nije samo vojna, već se njome krši međunarodno pravo i "negira ukrajinska nacija i identitet".

"Mi, kao EPP, pokazujemo našu solidarnost, podršku i suosjećanje s ukrajinskim narodom koje se bori za slobodu i za europske vrijednosti za sve nas. Hvala im na tome", rekao je premijer.

Plenković smatra da "EPP treba biti vodeća politička snaga u osudi ruskih akcija, nametanju sankcija, netoleriranju politika kojima se krši sve za što se mi zalažemo".

Pozvao je da se Ukrajinu nastavi podržavati "politički, diplomatski, financijski, ekonomski, humanitarno, vojno".

Ukrajina zaslužuje kandidacijski status u EU

Plenković smatra da Ukrajina zaslužuje kandidacijski status u Europskoj uniji koji bi uskoro mogla i dobiti.

"Podržat ćemo da se Ukrajini da kandidacijski status za članstvo u EU u lipnju na Europskom vijeću. Ukrajinci to očekuju, Ukrajinci to zaslužuju i ta simbolička gesta EU-a bit će još jedan ispravan i moralan izbor u ovoj krizi bez presedana", istaknuo je.

Ponovio je da Hrvatska podržava europske težnje drugih zemalja, spomenuvši Gruziju, Moldaviju, Kosovo te susjednu Bosnu i Hercegovinu.

"Voljeli bismo da se u tom procesu riješi pitanje ustavne i izborne reforme u BiH kako bi sva tri konstitutivna naroda bila jednako tretirana i osjećala se dobro, ugodno", istaknuo je Plenković.

Europska pučka stranka ranije je u srijedu usvojila rezoluciju kojom se poziva na donošenje izbornih i ustavnih reformi u BiH sukladno odlukama međunarodnih sudova i ustavnog suda BiH.

"Hitnom rezolucijom" koju je podnio HDZ poziva se na "brzo rješavanje pitanja izbornih reformi na sveobuhvatan način poštujući preduvjete članstva u EU-u".

Jačanje europske obrane

Premijer je pozvao kolege najveće grupacije u Europskom parlamentu da EPP do europskih izbora 2024. postane lider demografske revitalizacije, digitalne revolucije i borbe protiv klimatskih promjena. Apelirao je i na jačanje europske obrane.

"Nema sumnje da komplementarnost NATO-a i EU-a treba biti naš prioritet", dodao je.

Zahvalio je bivšem predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku na svemu što je učinio za EPP i Europsku uniju, podržao njegove težnje na domaćem planu te čestitao Manfredu Weberu na izboru za novog predsjednika EPP-a.

Weber nasljeđuje bivšeg premijera Poljske Donalda Tuska koji se odlučio povući s mjesta čelnika EPP-a po preuzimanju vodstva nad Građanskom platformom, najvećom opozicijskom strankom u Poljskoj.