Premijer Hrvatske Andrej Plenković boravi u Mostaru povodom godišnjice osnivanja Gradskog odbora HDZ-a BiH, gdje se obratio medijima i gdje je govorio o načinima suradnje između HDZ-a BiH i Hrvatske.

U Bosni i Hercegovini danas boravi i Oliver Varhelyji, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje, kojem je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, kako je rekao, pojasnio važnu Plenkovića na EU putu BiH.

Prilikom kratkog obraćanja Plenkovića i Čovića medijima u Mostaru, hrvatski premijer je rekao kako HDZ BiH i HDZ Hrvatske rade blisko na dva ključna cilja.

"Prvi je snažna podrška Hrvatske vlade i države Bosni i Hercegovini da snažnim koracima ide naprijed ka članstvu u EU, mislim da smo u zadnjih nekoliko godina bili vrlo konzistentni i nastojali rješavati otvorena pitanja i otvarati vrata Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu. Naravno da smo mi pomogli da Von der Leyen sa Markom Rutteom, koja je zajedno sa mnom posjetila Sarajevo krajem siječnja, nakon toga izađe sa pozitivnim izvještajem. Nakon toga smo pridobili i one koji su od 27 bili najviše rezervirani da dignu ruke za pozitivne zaključke o otvaranju pregovora o pristupu BiH. Hrvatska će uvijek dignuti glas u interesu BiH. Druga važna točka je odnos između dvije stranke, gdje smo prije nekoliko godina odlučili imati intenzivan dijalog, zalažući se za ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH", naveo je.

Osim vlastitoj ulozi u eurointegracijama BiH, u Mostaru je danas bilo riječi i o predstojećim izborima za Europski parlament, na kojima mogu glasati i bh. građani s hrvatskim državljanstvom, piše N1.

Bljesak.info