U vezi sa spornom HOS-ovom pločom u Jasenovcu s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak kako se traži zakonski put za njezinu zamjenu i rješenje u kojemu njezin sadržaj ne bi ugrožavao ničije osjećaje.

"Tražimo najbolji zakonski put za zamjenu ploče tj. kontekst Jasenovca staviti u korelaciju s onim što piše na ploči, uz puno poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, 11 pripadnika HOS-a koji su tamo ostavili najviše što imaju - svoje živote. Međutim, kontekst ustaškog režima u Jasenovcu i taj slogan ne idu skupa i to je ono za što ćemo naći rješenje", rekao je Plenković nakon sastanka užeg vodstva HDZ-a i dijela članova Vlade u središnjici HDZ-a u Zagrebu.

Na pitanje je li kompromis da ostane ploča, a da se makne samo natpis ili da se ploča premjesti, Plenković je odgovorio: "Tražimo rješenje gdje sadržaj na ploči ne bi ugrožavao ničije osjećaje", javila je Hina.

Na pitanje što je s izravnom primjenom ustavne norme, odgovorio je da će se i to riješiti.

"To su detalji, to ćemo riješiti", rekao je.

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da će se uskoro naći civilizirano rješenje.

"Rješenje se nazire, to će se dogoditi vrlo skoro. Ne bih govorio o detaljima s obzirom na to da nismo još sve precizirali i trebamo još malo razgovarati, ali vrlo brzo ćemo naći civilizirano rješenje", rekao je Jandroković.

Ocijenio je da je situacija kompleksna, da nije jednostavna, dodajući kako vjeruje da će se kroz kvalitetan razgovor pronaći rješenje koje će svima biti prihvatljivo.

"Dakle, vjerujem da će se pronaći rješenje kojim će svi biti zadovoljni", dodao je.