Premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć kako rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora nije iznenađujući te poručio kako u drugom krugu očekuje da će aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pobijediti.

"U ovom trenutku mislim da to nije iznenađujuće, iskristalizirala su se praktički tri kandidata, dio biračkog tijela na desnici, na desnom centru, se podijelio između Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore i to je taj rezultat. Stoga je puno veći prostor imao kandidat lijevih političkih opcija Zoran Milanović", ustvrdio je Plenković nakon objave neslužbenih rezultata.

"Očekujem razborit i razuman izbor i izbor dobar za Hrvatsku, a to je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović", rekao je Plenković novinarima na upit što očekuje od Škorinih birača u drugom krugu. Dodao je i kako ne očekuje da će se Škorini birači opredijeliti za lijevu opciju, a za HDZ-ovce koji su u prvom krugu podržali Škoru da će u drugom glasati za Grabar-Kitarović.

"Škorini birači će dati glas Kolindi"

"Vjerujem da je velika većina njih koji su u prvom krugu dali povjerenje Miroslavu Škori na prošlim izborima dali povjerenje Kolindi Grabar-Kitarović i da će dati ponovno", kazao je.

Na upit o političkoj suradnji s Miroslavom Škorom i strankama okupljenima oko njega, Plenković je poručio kako prvo idu na pobjedu na predsjedničkim izborima.

Ponovio je i kako je glas za Škoru bio zapravo glas za Milanovića. "Upravo zbog toga je došlo do prvog mjesta Milanovića u prvom krugu, to bi bilo jasno i da pratite izbore s drugoga planeta", ustvrdio je Plenković ukazujući na rasipanje glasova unutar desnog centra i desnice.

Gubitak Grabar-Kitarović u slavonskim županijama Plenković je objasnio jednostavnošću predsjedničkih izbora. "Zemlje s duljom demokratskom tradicijom kažu - u prvom krugu glasaš sa srcem, a u drugom razumom - ja vjerujem u razum i razboritost hrvatskog naroda", rekao je.

Za sljedećih 15 dana kampanje najavio je kako će Grabar-Kitarović kroz debate i javne nastupe poslati ključne poruke koju politiku želi za Hrvatsku u idućih pet godina te istaknuo kako je uvjeren da će ponovno dobiti većinsko povjerenje hrvatskih birača.

Čestitao je svim kandidatima u prvom krugu, a posebno Grabar-Kitarović na ulasku u drugi krug.