U Zagrebu je održan susret predsjednika HDZ-a BiH i zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragana Čovića, predsjednika SDA i zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja, priopćeno je iz Vlade Hrvatske.

Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

Time je nastavljen redoviti dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i BiH.

Kao što je Hrvatska već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020., kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe, Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji.

Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države.

O situaciji u BiH, lokalnim izborima i izbornom zakonodavstvu

'Sastanak je završen u prijateljskom tonu. Mi Hrvatsku i premijera Andreja Plenkovića doživljavamo kao prijatelja BiH posebno na našem euroatlantskom putu'', rekao je Čović nakon sastanka. Dodao je da su razgovarali o situaciji u BiH, lokalnim izborima i neizbježnoj temi ''izbornom zakonodavstvu kojeg smo Izetbegović i ja potpisali kroz dva sporazuma kad smo pripremali izbore u Mostaru''.

''Nismo imali prigodu dotaknuti se svih tema što treba uraditi, ali osnova tog našeg sporazuma je da se hrvatskom narodu, kao i drugim narodima, osigura legitiman izbor njihovih predstavnika na svim razinama vlasti u BiH'', rekao je Čović.

Uoči večerašnjeg sastanka premijer Plenković snažno se založio za zaustavljanje preglasavanja Hrvata u BiH.

''Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti Bosne i Hercegovine, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti. Tu mislim prije svega na izborni zakon koji nažalost, ovakav kakav je, dovodi do dezavuiranja duha i slova Daytonskoga i pariškoga mirovnoga sporazuma čiju ćemo 25. obljetnicu imati praktički za mjesec i pol, odnosno dva, dana. I pozicija naša je vrlo jasna, nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstitutivan narod, zbog malobrojnosti dolaze u situaciju da nemaju svog, u političkom smislu, legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti Bosne i Hercegovine'', rekao je premijer Plenković, prenosi HRT.

HDZ BIH: Problematičan politički i javni diskurs iz SDA

Na sastanku je izdvojen problematičan politički i javni diskurs iz Stranke demokratske akcije (SDA) oko unitarnog i građanskog uređenja Bosne i Hercegovine koji je u suprotnosti s Ustavom BiH kao ključnog Aneksa 4. te sve istaknutije poruke kako će se „slučaj Komšić“ nastaviti institucionalno prakticirati i spustiti na druge razine vlasti kao svojevrsna prijetnja Hrvatima kao konstitutivnom narodu, rečeno je iz HDZ-a BiH.

Također, na sastanku je istaknuto kao apsolutno neprihvatljivo Hrvate nazivati „manjinom“ i izbjegavanje političkog dogovora SDA o izboru legitimnih predstavnika kako nalaže Ustav BiH koji je nužno regulirati kroz trenutno neustavni Izborni zakon BiH. Narativ kojim se vodi aktualna bošnjačka politika već je viđen kroz neuspjeli projekt u komunističkoj SFRJ i potezima tadašnjeg političkog vodstva Srba i Beograda. U takvim okolnostima legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) nije ostavljeno previše mogućnosti jer sugovornici za te teme uporno odbijaju razgovore kojim se trebaju riješiti ključne prepreke za funkcioniranje države, njenih institucija i bilo kakav iskorak u kontekstu EU integracija.

Izbjegavanje suradnje s legitimnim predstavnicima Srba, bez obzira tko to bio, je kontraproduktivno za sveukupne odnose i stvaranje polarizacije koja podriva ustavni poredak, kažu iz ove stranke.