Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je posjetio papu Franju u Vatikanu. Prema najavama, pozvat će ga u Hrvatsku, a s njime je razgovarao o okončanju postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca te jačanju odnosa Svete Stolice i Hrvatske.

"Posjet Svetom Ocu, papi Franji, zasigurno je za mene jedan od najvažnijih događaja uopće u životu, a poklapa se i s godinom dana rada vlade", rekao je Plenković jučer novinarima, prenosi Hina.

"Očekujem da od njega čujem poruke ohrabrenja, da ga, naravno, pozovem u Hrvatsku, da razgovaramo o okončanju postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca i svim drugim pitanjima koja su važna i bitna za jačanje odnosa između Svete Stolice i Hrvatske", rekao je Plenković.

Osim audijencije kod pape Franje i razgovora "tête-á tête", Plenković će u subotu u Vatikanu razgovarati i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom te obići baziliku sv. Petra.

Posjet Vatikanu Plenković je počeo jučer kada se u večernjim satima u hrvatskome veleposlanstvu sastao s predstavnicama hrvatske zajednice.