Održana je konferencija "Hrvatska na vratima energetske unije", koju je otvorio premijer Andrej Plenković te potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič.

"Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, boravili su proteklog tjedna u Budimpešti u tajnoj misiji tzv. tihe diplomacije koja je bila posve prešućena hrvatskoj javnosti", pisao je Nacional, a taj odlazak u mađarsku metropolu komentirao je premijer Andrej Plenković. 

"Nema nikakve tajnosti oko sastanka u Mađarskoj. U Budimpešti su potpredsjednica Vlade Martina Dalić te Tomislav Ćorić nastavili razgovor s predstavnicima MOL-a. Razgovarali su o nastavku procesa u Hrvatskoj te su razgovarali o procesu dokapitalizacije Petrokemije. Tražimo način da Petrokemija, koja je važan partner svima koji prodaju plin, da budu u situaciji da normalno posluju, da dođe do restrukturiranja", rekao je premijer Andrej Plenković odgovarajući na novinarska pitanja.

"Ključni je cilj da INA bude učinkovita tvrtka. MOL ima i dalje stav da žele brzi i učinkoviti izlaz iz INA-e".

 Premijer je komentirao i izložbu o Jasenovcu, a koji je Srbija postavila u UN-u. 

"Što se tiče respekta Vlade i hrvatskog društva prema žrtvama holokausta i Jasenovca. Očito neki ministri ne prate zbivanja. Nastojali su izložbom instrumentarilizirati teme i vratiti se na odnose iz Drugog svjetskog rata. Mi se nećemo dati uvući u tu priču. Moraju se zapitati kakva je bila politika stranke iz kojeg dolazi Dačić, bio je u Miloševićevoj stranci koja je odgovorna za ratove na ovim prostorima."

Slovenija je poslala kazne hrvatskim ribarima.

"Slovenija nastavlja sa svojom neprihvatljivom politikom. Prema međunarodnom pravu nemoguće je provoditi jednostrane presude na ovakav način. Mi smo na jednostrane akte odgovorili i odgovarat ćemo. Uzvratit ćemo istom mjerom i na kršenje našeg teritorija. Naši ribari kazne neće plaćati."

Plenković je komentirao i održavanje sastanka državnog vrha. 

"Ja sam zatečen mistifikacijom. To su redoviti susreti koji se održavaju jednom mjesečno, a ono što ste vi i vaše kolege plasirali, jednostavno nije točno. 

Komentirao je i moguće smanjenje stope PDV-a. 

"Mi ćemo učiniti sve da se smanji stopa PDV-a. Rasteretili smo već hrvatsko gospodarstvo, a dodatno ćemo ga rasteretiti i u ovoj godini za oko 2,5 milijarde kune", rekao je Plenković.