Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se medijima nakon održane sjednice Predsjedništva stranke. Plenković je na samom početku komentirao situaciju u Splitu. Podsjećamo, Večernji list je jučer objavio prepisku s eksplicitnim seksualnim audio i video zapisima između Bojana Ivoševića, bivšeg splitskog dogradonačelnika i bivšeg gradskog vijećnika Luke Baričića - s dvije djevojke iz Srbije od kojih se jedna predstavila kao maloljetna.

- Meni je već neugodno sve ovo pratiti. Općenito, ta cijela situacija u kojoj imate bivšu vlast u Splitu koja ničim izazvana samu sebe sruši i ruga se s građanima s izvanrednim izborima. Nakon toga sve što smo vidjeli u posljednje vrijeme od prijetnji novinarima pa do ovog užasnog skupa informacija kojeg uopće ne želim komentirati - rekao je Plenković i dodao: - Mislim da su ljudi dolje svjesni da tu sramotu za Split više ne treba tolerirati.

Upitan zašto Dragan Čović nije došao na sastanak koji je u u Bruxellesu organizirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel s političkim predstavnicima BiH, Plenković je rekao da je Čoviću prepreka bio dolazak Željka Komšića.

- Zato što taj format koji je bio nije odgovarao Draganu Čoviću, ali ova inicijativa je dobra. Izjava je jako dobra. Da nije bilo našeg angažmana, do ovoga nije bilo. Sigurno se nije dogodilo zbog nekoga tko bi htio blokirati neke druge zemlje - kazao je Plenković.

- To što je Čović imao stav da ne želi biti doveden u kontekst s Komšićem, pa to je normalno - rekao je i kazao da podržava Čovićevu izjavu o tome da ne želi biti na sastanku s dvojicom predstavnika Bošnjaka.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je kazao da se Čović svojom izjavom zamjerio Plenkoviću.

- Milanović sve radi iz čiste pakosti kako bi naškodio HDZ-u. Njega uopće nije briga za Hrvate u BiH, njemu je bitno samo da naškoditi meni i Vladi - kazao je Plenković.

- On tu svoju priču o brizi za Hrvate u BiH može prodati onima koji nemaju nikakvih međunarodnih kontakata i koji su frustrirani stanjem Hrvata u BiH - dodao je i ustvrdio kako Milanović po pitanju Hrvata u BiH nije učinio ništa za vrijeme kad je bio premijer te nije napravio ništa ni u dvije godine predsjedničkog mandata.