Letjelica široka 14 metara i teška 6 tona srušila se prekjučer u blizi studentskog doma Stjepan Radić. Jak prasak uznemirio je građane, a na tlu je ostao 3 metra širok i jedan metar dubok krater. Pronađeni su i padobrani. Ozlijeđenih nema. Letjelica se srušila nakon 7 minuta leta hrvatskim zračnim prostorom preletjevši prije toga Rumunjsku i Mađarsku.

Plenković je u izjavi nakon obilaska rekao da je letjelica očito lansirana na teritoriju Ukrajine, ali da se ne zna u čijem je posjedu bila. Svi kažu da nije njihova, nego da je netko drugi, dodao je.

-Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali jako puno sreće, to jest da nitko nije nastradao osim oštećenja 40-ak automobila ovdje na parkingu, rekao je Plenković.

Dodao je da je još jučer upoznao sve lidere EU-a o tome što se dogodilo te uputio pismo glavnom tajniku NATO-a, naznačivši da se ovako nešto može dogoditi u nekom drugom gradu.

-Ovo je teoretski mogla biti i Budimpešta, Ljubljana, Bratislava i tako dalje. Sada je važno da pojačamo, intenziviramo suradnju, poručio je.

-Je li ovo bilo slučajno, je li bila greška, je li bilo namjerno, to u ovom trenutku ne znamo, dodao je Plenković.

Rekao je da će se pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li u njoj nekih nama vrijednih podataka te komunicirati sa svim državama ua koje smatraju da mogu pridonijeti do saznanja.

-Ovo upućuje na potrebu i tješnje suradnje unutar samog NATO-a, poručio je premijer.

-Ovakvu situaciju više ne možemo niti tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Prema tome, mi ćemo ovu temu dignuti u svim tijelima NATO-a i EU-a, još detaljnije obavijestiti o svemu onome što znamo i raditi na tome da podignemo spremnost, ne samo nas, nego i drugih, da se učinkovito i brzo reagira kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na neko sigurno mjestu, a ne da dolete i onda padnu na praktički glavni grad u jako gusto naseljen dio grada, dodao je.

Odgovarajući na upite novinara o tome zašto Mađari nisu javili o letjelici, Plenković je rekao da na to pitanje moraju odgovoriti mađarske vlasti.

-Sad imamo test iz kojeg moramo svi jako puno naučiti i puno bolje reagirati, poručio je.

Osvrćući se na reakciju NATO-a, odnosno kratko priopćenje o incidentu, rekao je kako misli da će i oni ovo jako ozbiljno shvatiti.

-Moramo voditi računa o tome da je ovo incident koji se ne smije ponoviti, rekao je premijer.

Najavio je dodatne investicije u protuzračnu obranu te razgovore sa saveznicima da pomognu u zaštiti hrvatskoga neba dok se to ne riješi.

Upitan ima li povjerenje u NATO oko toga mogu li čuvati hrvatski zračni prostor odgovorio je: "Mislim da mogu".

-Ovo je situacija koja se dogodila u jednom trenutku i na način koji je očito bio, kako se doslovno kaže, nepredviđen i nešto nije dobro funkcioniralo, ali sada mislim da će nakon ovoga budnost svih biti puno veća i viša, rekao je Plenković.

Na pitanje što mu je mađarski premijer Viktor Orban rekao nakon što je od njega čuo informaciju odgovorio je:

-A ništa, uzeo je telefon i išao se informirati. Kao što sam ja zvao Zagreb, on je zvao Budimpeštu.

Istaknuo je da je let na mađarskom teritoriju bio puno dulji i da je bilo puno više vremena za reakciju.

-To je jedna od njegovih zadaća vjerojatno jučer, kad se vratio, da jako dobro ispita kako se moglo dogoditi, rekao je Plenković.

Rekao je i da je sasvim jasno da su Mađari trebali reagirati.

-Oni moraju vidjeti zbog čega se to nije dogodilo, poručio je.